// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Az ’56-os forradalom helyi szereplői

A sorozat egy évvel ezelőtti számában már bemutattam városunk ’56-os mártírjait, Szilágyi Lászlót és Tomasovszky Andrást. Most a forradalom további helyi szereplőinek megismerésére és emléktábláinak a felfedezésére invitálom az olvasót. 1956 októberében a Béla utcai Petőfi Kollégium lakója volt Dandos Gyula. 1953-tól lakott itt és volt a közeli Kossuth Gimnázium tanulója Dandos, aki a forradalom napjaiban a diákok vezére lett. Sikerült összefognia a Tanítóképző Intézet, a Kossuth és a Zrínyi gimnáziumok, valamint a diákotthonok tanulóit. Október 26-án, a Kozák lovas szobor ledöntésekor egy teherautó tetejéről olvasta fel követelésüket. Tagja volt a Városi és a Megyei Munkástanácsnak, a Városi és a Megyei Forradalmi Bizottságnak. November 6-án a diákotthonban tartóztatták le, majd a forradalom több megyei vezetőjével együtt a szovjet titkosszolgálat ungvári börtönébe szállították. 1957. január 14-én a szentgotthárdi Iskola Szanatóriumba vitték. Onnan megpróbált külföldre szökni, de a második határátlépési kísérletekor fejlövést kapott és meghalt. Emléktáblája a Petőfi Diákotthon helyén épült Luther Kollégium falán látható.
A Magyar Rádió egykori nyíregyházi stúdiójának falán található a következő emléktábla, amely azt hirdeti, hogy Bán István lelkészi vizsgáinak letétele után két héttel itt mondta el egyházi beszédeit. 1956. október 31-én, a reformáció emléknapján, és november 2-án, halottak napján a forradalom hősi halottaira, így a mártír teológusokra is emlékezett. A nyíregyházi bokortanyák segédlelkésze nem volt tagja semmiféle forradalmi testületnek, rádiós istentiszteleteit a szovjet segítséggel visszaállított önkényuralom mégis államrend elleni izgatásnak minősítette és öt év börtönre ítélte. Szabadulását követően szülővárosába már nem térhetett vissza, Miskolcon telepedett le.
Rácz István emléktábláját az ÉVISZ épületének bejáratánál helyezték el. Itt tanított ugyanis az akkori Vasvári Pál Gimnáziumban a francia-magyar szakos tanári diplomával rendelkező Rácz, aki a forradalom napjaiban a Városi Munkástanács elnöke volt. Később meghurcolták, bebörtönözték, 1960-ban szabadult.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2015. október 22. 16. o.)

Még több kép...

39. Dandos Gyula emlektabla

Dandos Gyula emléktáblája

38. Ban Istvan emlektabla

Bán István emléktáblája

40. Racz Istvan emlektabla

Rácz István emléktáblája

37. Babicz Bela emlektabla

Dr. Babicz Béla emléktáblája