// AdSense kód

 

Amiről az utcák mesélnek…

Tarnai Ottó emlékére

Az alapításának 60. évfordulóját ünneplő Bárczi Gusztáv Általános Iskola október 21-én egy emléktábla állításával tisztelgett egykori igazgatója emléke előtt.
Tarnai Ottó 1925. november 2-án született Rákoscsabán. A fővárosban kezdte pedagógus pályafutását, majd a Békés melletti Tarhosról helyezték át 1957-ben városunkba, ahol a Gyógypedagógiai Intézet igazgatójává nevezték ki. Intézményvezetői tevékenysége idején kiemelten kezelte a szakemberképzést és minden lehetőséget megragadott, hogy az iskola dolgozóinak gyógypedagógiai célú továbbtanulását elősegítse. 30 évi szolgálat után, 1987-ben vonult nyugdíjba. 1990-ben ő is megkapta az ekkor alapított Bárczi emlékplakettet, de pedagógusi munkásságát Apáczai Csere János-díjjal is elismerték.
A nyugdíjba vonulását követően számos civil egyesület tagjaként és vezetőjeként minden fizikai és szellemi erejét a közösség szolgálatába állította. Elnöke volt a civil szervezeteket tömörítő Társadalmi Szervezetek Megyei Szövetségének. Ott bábáskodott a Népfőiskolai Egyesület alapításánál és titkára volt a Keresztény Értelmiségi Szövetség helyi szervezetének. Büszkén emlegette, hogy amikor kezdeményezte a Páneurópai Unió megyei tagozatának megalapítását, akkor az alakuló ülésre meghívta az Unió elnökét, Habsburg Ottót. A névrokon elfogadta a meghívását és a Korona éttermében meg is alakult a megyei szövetség. Szívesen tevékenykedett a Kamilliánus-rendnél is és alakja feltűnt a vasárnapi szentmiséken, amikor diakónusként szolgált.
Még gyerekként, 1935-ben csatlakozott a két világháború között virágkorát élő cserkészmozgalomhoz. 1989-ben szívesen állt e mozgalom megyei újjászervezésének élére is. Ő maga is alapított csapatot, táboroztatott és tanácsokkal, bátorító szavakkal látta el a hozzá fordulókat. Fogadalmához élete végéig hű maradt és „híven teljesítette kötelességeit, melyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozott”. A 80. születésnapja előtt, 2005. október 26-án hunyt el. Cserkészliliomos sírja az Északi temetőben található.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2015. november 13. 16. o.) 

Még több kép...

Tarnai Ottó

Tarnai Ottó

Tarnai Ottó emléktábla

Tarnai Ottó emléktáblája

Tarnai Ottó síremlék

Tarnai Ottó síremléke