// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Városunk legrégibb műemléke: az evangélikus templom 2.

A templom alapkövét a város legmagasabb pontján, egy hajdani kuruc kori temető helyén rakták le. Kitűzték az épület fő méreteit is, amely a rendelkezés szerint 41,72 m hosszú és 22,76 m széles lehetett. Ezek a méretek hatalmasnak számítottak a település és a gyülekezet akkori lélekszámához képest (1782-ben 5412 fő az evangélikusok száma). A hatóságok talán így akarták teljesíthetetlen feladat elé állítani a templomépítő közösséget, akik azonban Schmál Sámuel lelkész vezetésével nem hátráltak meg.
A terveket Giuseppe Aprilis itáliai mester készítette, míg az építkezést Kriechbaum Ignác vármegyei mérnök irányította. Volt olyan, hogy a gazdák egyszerre hatvan ökrös szekérrel is hordták Bodrogkeresztúrról a bányászott követ, amelyet gyorsan elnyeltek a mintegy 1,5–1,6 m vastag falak. Az akkori műszaki és szállítási viszonyokhoz képest a templom igen hamar, két és fél év alatt felépült. 1786. október 22-én, Coroni Frigyes esperes vezetésével fel is szentelték a még torony nélküli, egyszerű, sima homlokzatú és fehérre meszelt falú templomot, amelyet a későbbiek folyamán tovább bővítettek, szépítettek és berendezési tárgyakkal láttak el. 1936-ban teljesen felújították a külsőt, a homlokzati architektúra ekkor nyerte el mai alakját.
Tornyában ma két harang lakik, míg a Szlezák László harangöntő műhelyében készült harangjáték 1928. január 24-én szólalt meg először és hirdeti ma is óránként, hogy „Jövel Szentlélek Úristen, töltsd be szíveinket bőven!”. A 12 harang közül a legkisebb 8, a legnagyobb 35 kg súlyú. Ugyanekkor új óraszerkezetet is kapott a torony, amely Sowinski József pesti órásmester műhelyében készült.
A város legrégebbi, még ma is látható emlékjele a sekrestye kőkeretes kapuja fölött látható. Az eredetileg a főbejárat fölötti falfelületre elhelyezett emléktáblával (képünkön) a türelmi rendeletet kiadó és a templom építését engedélyező II. Józsefnek állítottak emléket. A latin felirat a templom építéséről tudósít, míg a kiemelt római számok összeolvasásával a berendezés elkészültének évét kapjuk meg: 1788. Az ajtószárnyakon látható MT monogram a gyülekezet akkor felügyelőjének, Trstyánszky Márton nevét őrzi.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2016. április 22. 16. o.)

Még több kép...

Evangélikus Nagytemplom Nyíregyháza

Evangélikus Nagytemplom

Evangélikus Nagytemplom Nyíregyháza 02

Az Evangélikus Nagytemplom harangjátéka

Evangélikus Nagytemplom Nyíregyháza 03

Az Evangélikus Nagytemplom óraszerkezete a toronyban

Evangélikus Nagytemplom Nyíregyháza 04

Az Evangélikus Nagytemplom harangjai

Evangélikus Nagytemplom Nyíregyháza 05

Az Evangélikus Nagytemplom sekrestyéjének bejárata

Evangélikus Nagytemplom Nyíregyháza 06

Emléktábla a sekrestye bejárata fölött

Latin feliratának magyar fordítása:
"Ez az imádság háza, amelyet József király engedélyével az evangélikusok állítottak."