// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Sóstó nevezetes épületei

Sóstó a kezdetektől a helyiek és a megyebeliek kedvelt kiránduló- és üdülőhelye volt, amelyet a gyógyvize miatt az ország más részeiről is szívesen látogattak. Épületei is a vendéglátásra rendezkedtek be. Egyes források leírják, hogy a tó vizét már 1800-tól felmelegítve használták a négy káddal működő fürdőházban. 1826-ban egy új fürdőházat építettek, ekkor már nyolc fürdőszobában tizenhat kád állt a vendégek rendelkezésére. 1866-ban épült a Svájci-lak, ahol később Blaha Lujza és Krúdy Gyula is vendégeskedett. Egy egyszerű vendéglő is üzemelt.
Az 1906 márciusától megnyíló Nyíregyházavidéki Kisvasutak menetrendszerű, távolsági személyszállítása Nyíregyháza és Dombrád között addig elképzelhetetlen mértékben megnövelte a sóstói fürdő forgalmát. Nem ok nélkül fogott tehát szinte erőn felüli fejlesztésekbe Nyíregyháza városa. 1911-ben építkezésekbe kezdtek és Pazár István tervei alapján új épületeket emeltek. Átépítették a kádfürdőt, amelybe a forraló üstök helyett kazánházat építettek és a fakádakat márványkádakra cserélték. A régi vendéglő helyén felépült a – később Krúdyról elnevezett – Sóstó Nagyszálló és Vendéglő. A Svájci-lak és a kádfürdő közötti területen felépített víztoronnyal a fürdőtelep vízellátását oldották meg, 1960-ig saját kút is csatlakozott hozzá. A parkosítással és a járdák kiépítésével a tó körüli terület 1912-re nyerte el mai alakját. 1911-ben a kisvasút vonalán megindult a villamos közlekedés is, később állomásépületet is kapott Sóstó.
1931-ben ínségmunkásokkal megnagyobbították a régi tó medrét, amelyet így csónakázásra is alkalmassá tettek, míg mellette új vízmedencét ásattak egy strandfürdő részére. A hidegstrand ma is kellemes és kedvelt fürdőhely, épületét Kovács Tibor tervezte 1931-ben.
A szálló épületében az első világháború idején hadikórházat rendeztek be, míg a második világháborút követően a hadi- és politikai foglyok szűrőállomása volt. Csak a hatvanas évektől kapta vissza eredeti funkcióját. Az 1970-es években jelentős belső átalakításon esett át az épület, és továbbra is hotelként üzemelt. 2003-ban, a pazar külső felújítás és belső átalakítás eredményeként vigadóvá lett a szálló.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2016. július 8. 16. o.)

Még több kép...

01. Sóstó Fürdőház

A fürdőház épülete

02. Sóstó Fürdőház

A fürdőház és a víztorony épülete

03. Sóstó Viztorony

Víztorony

04. Sóstói strandfürdő

A Strandfürdő bejárata

05. Sóstó állomás

Az állomás épülete

07. Svájci lak

Svájci-lak

06. Sóstó Krúdy szálló

Krúdy Szálló