// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Berky Nándor szobrászművész nyíregyházi munkássága 2.

Megrendelésre több síremléket készít az Északi temetőbe, sajnos ezek nagy része mára eltűnt. E megbízások, valamint a kerámiaműhelyének a megrendeléseiből gyűjti össze azt az összeget, amelyből 1940-ben végre megkezdheti tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ahol Bory Jenő, Boldogfai Farkas Sándor és Pátzay Pál növendékeként fejleszti tovább mesterségbeli tudását.
Még a főiskola hallgatója, amikor 1942-ben felkérik, hogy készítse el a város jó emlékű kultúrtanácsosának, Kardos Istvánnak a portréját síremlékére. Ugyanebben az évben Gyiraszin Mihály festőművésszel közös tárlaton mutatják be alkotásaikat a városháza nagytermében. Berky a már fővárosi tárlatokon is szereplő Tavasz című női aktjával, valamint a marokszedőt ábrázoló női szobrával arat sikert. Ő készíti el a gróf Klebelsberg Kunó Országos Emlékbizottság névadójának emlékplakettjét, amellyel 1942-ben a Bessenyei Társaságot is kitüntették a kultúra területén folytatott munkásságáért.
1946-ban fejezi be főiskolai tanulmányait és tér haza Nyíregyházára. Ősz Dénessel és Balogh Józseffel együtt a tehetséges munkás-paraszt származású fiataloknak megszervezik a Keleti Népfőiskolát, amely később Bessenyei György Képzőművészeti Szabadiskolaként lett ismert. Ősz Dénes 1947-ben távozik az iskola éléről, így annak Berky az igazgatója 1949-ig, amikor képzőművészeti szakkörré alakítják át. A sok tehetséget felvonultató iskola tanárainak és diákjainak emlékét ma tábla őrzi a Szt. István u. 2. sz. alatti épület falán.
Berky köztérre és középületbe szánt alkotásai közül az 1949-ben készült Petőfi szobrát Mándokra száműzték, Szamuely Tibor emléktábláját összetörték, de még látható a munkásmozgalmi emlékmű domborműve a Hármas-dombon, a színházban Bessenyei György szobra (képünkön), Vasvári, Krúdy és Kossuth portréi, valamint az irodaházban 1954-ben készült pannói.
Az 1950-es évek végére több nehézséggel bajlódik, 1960-ban a rajztanári állását is felmondja, majd a következő évben Debrecenbe költözik. 1981. október 13-án hunyt el.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2016. szeptember 30. 16. o.)

 vasvári

Berky Nándor: Vasvári Pál (1948)

Petőfi

Berky Nándor: Petőfi Sándor (1949)

Ipar

Berky Nándor: Építkezés (1954)

Mezőgazdaság

Berky Nándor: Mezőgazdaság (1954)

Kossuth

Berky Nándor: Kossuth Lajos (1956)

Munkásmozgalmi

Munkásmozgalmi emlékmű reliefje (1957)

Bessenyei

Berky Nándor: Bessenyei György (1960)