// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Tisztelgés Kodály Zoltán 90 évvel ezelőtti előadása előtt

Az 1898-ban életre hívott Bessenyei Kör a névadó kultuszának ápolása mellett nagy hangsúlyt fektetett az irodalom, a művészetek és a tudományok művelésére. A Kör meghatározó tényező volt a megye és a város szellemi fejlődésében, társadalmi és kulturális életében. Hosszú története során több ismeretterjesztő előadást is szervezett, mint ahogy tette ezt a zeneművészeti szakosztálya is 90 évvel ezelőtt, amikor Kodály Zoltánt hívta meg előadónak.

Kodály több alkalommal járt már gyűjtőúton, tartott előadást a megyénkben. 1926. november 6-án egy Magyar est keretében a székely dalról tartott előadást a Korona nagytermében. A Nyírvidék tudósítója így harangozta be őt: „Kodály, a magyar zene ihletett ismerője, a ma élő legnagyobb magyar zenekomponisták egyike, akinek neve átszárnyalt a magyar határon és dicsőséget szerzett nemzetének”.

Előadásában annak a közös kutatásnak az eredményeit tárta a nagyszámú érdeklődő közönség elé, amelyet Bartók Bélával erdélyi gyűjtőútjain szerzett. A magyar zenét egy hatalmas borospincéhez hasonlította, amelyben „a székely dal a százéves tokaji, amelyből azonban bármennyit iszunk, sohasem fogy ki”. Ebből a gyűjtésből adott át Basilides Mária operaénekes, a „magyar énekművészet egyik legkiválóbb reprezentánsa” egy csokorra valót a következő sorrendben: 1. Molnár Anna 2. Rossz feleség 3. Az hol én elmegyek 4. Egy kicsi madárka 5. Kit kéne elvenni 6. Tőlem a nap 7. Három árva 8. Kitrákotty mese 9. Szomorú fűzfa 10. Egy nagyorrú bóha 11. Asszony, asszony. Az egyes zeneszámokat zongorán maga Kodály kísérte. „A szombati est felejthetetlen marad mindazok előtt, akiknek érzékük van a magyar zene kultúrája iránt. A Bessenyei Kör vezetősége is nagy és elismerésreméltó kultúrmissziót teljesített, amikor lehetővé tette ennek az estnek a megtartását” – foglalta össze tudósítását a Nyírvidék újságírója.

1972 decemberében emléktábla állításával tisztelegtek e jeles kultúrtörténeti esemény előtt.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2016. november 4. 16. o.)

Kodály emléktábla