// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Pannónia kávéház

„Ezúton is van szerencsém a n. é. közönséget értesíteni, hogy a g. kath. egyház palotájában egy impozáns és előkelő kávéházat rendeztem be és azt »Pannónia« cím alatt ma, vasárnap délben megnyitom”- adta hírül egy hirdetésben Grósz Ödön, a kávéház budapesti tulajdonosa. Reményei szerint kávéháza a város úri családjainak lesz a találkozóhelye, ahol a hölgyek és a férfiak egyaránt jól szórakozhatnak. Ezt hivatottak a „kényelmesen és fényesen berendezett női szalonok, játéktermek, biliárdterem és íróasztalok felszerelésekkel”, valamint a vendégek rendelkezésére bocsátott magyar, német, francia és angol lapok, folyóiratok és a hadseregi cím- és névtár is szolgálni. Így nyílt meg 1909. május 16-án a görögkatolikus bérpalota Bercsényi utcai oldalán, a saroktól a bejáratig terjedő Pannónia kávéház.

A tulajdonos mindent megtett a vendégek becsalogatása érdekében és a minőségi kávéházi szolgáltatásokon túl szórakoztató programokat is kínált. Már a megnyitás első napjaiban Hamza Gyuszi nagyváradi hírneves zenekara adott műsort, de később is szervezett uzsonnahangversenyeket a legnevesebb cigányzenészek kíséretével, pl. Jónás Gyula budapesti cigányprímással. Júliusra már egy fedett kerthelyiséget is kialakított, amelynek a megnyitására kora egyik legnagyobb cigányprímását, Banda Marczit hívta meg 16 tagú zenekarával. Ugyanitt kabaré előadásokat adtak elő, sőt 1911 szeptemberében mozgófényképszínház létesítésére is engedélyt kapott.

Grósz Ödön 1914-ben lejáró bérleti szerződését már nem újították meg, hiszen a püspöki palotához nem illett egy kávéház. Átadta helyét a Közgazdasági Takarékpénztárnak, majd egy bútorüzletnek és közel két évtizeden át Fábián Pál könyvkereskedésének. Később újabb üzletek sora következett, míg ma egyházi könyvesbolt üzemel benne.

Az épületről még érdemes megemlíteni, hogy II. János Pál pápa látogatása előtt, 1990–91-ben az Országos Műemlékvédelmi Felügyelőség felújította és eredeti rajzok alapján ekkor rekonstruálták a díszítéseket és a domborműveket is.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. április 7. 16. o.)

Pannonia kávéház