// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

„Énekelj, magyar ifjúság!” – Kodály-hangverseny 1942-ben

Kodály Zoltán 1926 majd 1937 után 1942-ben is tiszteletét tette városunkban. A jubileumi hangversenyt az Iskolánkívüli Népművelési Bizottság Széchenyi emlékbizottsága szervezte meg Vikár Sándor zeneiskolai igazgató rendezésében, akik ezzel kívántak fejet hajtani és tisztelegni Kodály Zoltán születésének 60. évfordulója, valamint a 150 évvel ezelőtt született Széchenyi István emléke előtt. Az „Éneklő ifjúság” című hangversenyt a Kálvineum Leánynevelő Intézet udvarán tartották meg 1500 tagú kórus részvételével, az ünnepelt Kodály, valamint Bárdos Lajos zeneakadémiai tanár személyes közreműködésével.

A dal magasztos ünnepén a nyíregyházi elemi, polgári és középiskolák kórusai vettek részt. A műsort maga Bárdos Lajos ismertette, aki közben is több alkalommal szólásra emelkedett, hogy beszéljen a „magyar népdalkutatás és gyűjtés nemzetpolitikai és művészeti szenzációjáról, Bartók és különösen Kodály 18.000 darabra emelkedő ősi magyar dallamgyűjtésének nagy horderejéről”. A műsor történeti érdekességű, nyugati mesterek (pl. Palestrina, Mozart, Orlando di Lasso) műveivel indult annak igazolásául, hogy „a magyar szeme az európai távlatokat is kereste minden időben”, majd Kodály által gyűjtött népdalok és a mester kórusművei hangzottak fel.

Az eseményre így emlékezik Vikár Sándor: „Kodály örömmel jött le, elhozta magával feleségét is és Bárdos Lajost, feleségével együtt. Mindketten vezényeltek összkart, Kodály tanár úr a «Forr a világ»-ot, melyet most is meg kellett ismételni. Kedves epizódja is volt az ünnepség befejezésének. A vendégeket kikísérte az esti vonathoz az éneklő ifjúság nagy tömege. A vonat ablakából Bárdos tanár úr elvezényelte nekik a «Forr a világ»-ot s az énekkarok lelkesen énekelték az utazó közönség nagy tetszése és tapsvihara közepette.” Kodály néhány héttel később ezúttal is, mint öt évvel ezelőtt ajándékkal, legújabb pedagógiai művével lepte meg a Leánykálvineum énekkarát.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. április 28. 16. o.)

Még több kép...

Kodály 1942 1

Szohor Pál polgármester beszédet mond a hangverseny kezdetén

Kodály 1942 2

Bárdos Lajos az emelvényen

Kodály 1942 3

A Kálvineum leánykara és Vikár Sándor a pódiumon

Kodály 1942 4

Kodály és felesége, Emma asszony a hallgatóság körében

Kodály 1942 6

Kodály vezénylés közben

Kodály 1942 7

Vikár Sándor, Kodály Zoltán és Bárdos Lajos a Kálvineum leánykarával