// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Móricz-emlékek nyomában

Színház, könyvtár, iskola és utca, sőt még egy kulturális egyesület is őrzi a tiszacsécsei születésű nagy írónk, Móricz Zsigmond emlékét városunkban, aki 138 évvel ezelőtt, június 29-én látta meg a napvilágot. Az intézmények mellett szobrok és emléktáblák is hirdetik és őrzik alakját és emlékét.

A színház szerelmesei egyszerre három alkotáson is felfedezhetik jellegzetes arcvonásait. Az 1894-ben emelt épület oldalbejárata mellett egy plakettről tekint le ránk Thália hajlékának névadója Tóth Bence alkotásán. Az épületben pedig a portrészobra, Liszkai Kovács Zoltán alkotása figyeli az előadásokra igyekvő látogatókat, akik az emeleten is találkozhatnak még az író arcképét ábrázoló bronz domborművel. Rátonyi József alkotását a színház ünnepélyes megnyitója alkalmából, 1981. október 17-én leplezték le. Ugyanekkor még Alpár Ignác, Somogyi Gyula és Eszéki Emma emléke előtt is tisztelegtek domborművek állításával.

A megyei és városi könyvtárunk látogatói nap mint nap elhaladnak Kő Pál egészalakos, 1977-ben átadott bronzszobra mellett. Mintha a nagy író személyesen fogadná és üdvözölné a könyvek szerelmeseit, akik között talán vannak még, akik éppen az ő alkotásaiért igyekeznek. Az olvasóteremben is látható Móricz egy diófából faragott szoborfejen. Papi Lajos fafaragó alkotása már a kezdetektől nyomon követi a könyvtár életét, megújulásait, hiszen az épületnek első átadása óta, 1975-től a lakója.

A Nyíregyházi Egyetem parkjában fedezhetjük fel Kóthai Nándor ülőalakos kőszobrát. Az eredeti helye az Erdő soron lévő parkban volt, ahogyan erre a korabeli képeslapok is emlékeztetnek.

A Móricz emlékét idéző sétánk utolsó állomása a 35 évvel ezelőtt alapított, Virág utcai 14. sz. Általános Iskola, amely 1996-ban vette fel Móricz nevét. Ebből az alkalomból leplezték le Pintér Attila domborművével az emléktábláját is. Rajta egy iskolába illő, a Légy jó mindhalálig című regényből vett idézettel: „Nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud”.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. június 30. 16. o.)

Még több kép...

Moricz 1

Liszkai Kovács Zoltán: Móricz Zsigmond (1958)

Moricz 2

Kóthai Nándor: Móricz Zsigmond (1962)

Moricz 3

Moricz 4

Papi Lajos: Móricz Zsigmond (1975)

Moricz 5

Kő Pál: Móricz Zsigmond (1977)

Moricz 6

Móricz Zsigmond emléktáblája a színház épületének falán

Moricz 7

Móricz Zsigmond emléktáblája a városháza bejárata mellett

Moricz 8

Pintér Attila: Móricz Zsigmond emléktáblája (1996)