// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

A zene világnapján

Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész és karmester javaslatára az UNESCO Nemzetközi Tanácsa október 1-jét a zene világnapjává nevezte ki. Ez a nap 1975 óta a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet. A világnap alkalmából lépjünk be a Kürt utcai Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola ajtaján, ahol a jövő tehetségeinek képzése mellett a múlt ápolására is figyelnek.

Az iskola folyosóin bandukolva fedezhetjük fel azt az egyedülálló panteont, amelynek az alapjait 1994-ben vetették meg Paganini és Casals bronz domborműveinek a leleplezésével. A „Nyíregyházi Vonós Panteon” ötlete Tóth Nándortól, a Zeneiskola Vonós Tanszakának vezetőjétől eredt, aki egy Orr Lajos szobrászművésszel folytatott beszélgetés után döntött úgy, hogy elkészítteti a vonós hangszerek kiválóságainak bronz arcképcsarnokát. A carrarai márványlapokra helyezett domborművek a Művészeti Szakközépiskola képző-és iparművészeti tagozatos végzős diákjainak a vizsgamunkái.

A panteon 1994-től folyamatosan bővült, a hivatalos átadására 2001 novemberében került sor. Az idők folyamán a következő személyek domborműveit helyezték el: Auer Lipót, Giovanni Bottesini, Pablo Casals, Flesch Károly, Hubay Jenő, Lukács Pál, Yehudi Menuhin, David Ojsztrah, Paganini, Popper Dávid, Rosztropovics, Szigeti József, Vecsey Ferenc és Zathureczky Ede. Közülük többeknek nyíregyházi kötődése is van. Vecsey Ferenc 1926-ban, Hubay Jenő 1927-ben, Szigeti József 1928-ban adott hangversenyt a Korona nagytermében. Mindhárman a Bessenyei Kör meghívására érkeztek városunkba. Szintén a Bessenyei Kör meghívását fogadta el Zathureczky Ede, aki Bartók Bélával együtt adott hangversenyt 1934. január 10-én. „Zathureczky Edéről nem mondunk el mindent, ha a fiatalabb magyar hegedűsök egyik legtehetségesebbjének és legnagyobbjának mondjuk, mert nemcsak hegedűs, hanem elmélyedő muzsikuslélek is. Rendkívül meleg tónusa, tökéletes technikája pompás kifejező eszköze lelki tartalmának”- írta róla a Nyírvidék tudósítója.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. szeptember 19. 16. o.)

Vonós Panteon 2

Hadházy Gergely: Nyíregyházi Vonós Panteon (2001)

Menuhin

Kulcsár Írisz: Menuhin (2001)