// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Karácsonyi jótékonykodás – száz évvel ezelőtt

A Nyírvidék száz évvel ezelőtti számait lapozgatva a vezetőhírek a nagy háborúról szóltak, a frontok eseményeiről és a békevárásról. Karácsony felé közeledve azonban a háborús időkben sem feledkeztek meg a jótékonykodásról.

A Szociális Missziótársulat nyíregyházi szervezete bazárvásárt rendezett a Koronában. Az érdeklődők jutányos áron szerezhették be a karácsonyi ajándéktárgyakat és a vásárlással még jótékonykodtak is, hiszen „a bazárvásár célja a legszebb, legnemesebb, a szegény, apátlan, anyátlan gyermekek és hadiárvák karácsonyi fölruházása” volt. A vásárlók ellátásáról büfé gondoskodott. Még tombolát is rendeztek, sőt 1 koronás belépődíj ellenében Rácz Marci sétahangversenyén is részt vehettek.

Szalay Pál polgári fiúiskolai művész-rajztanár karácsonyi képeslapokat készített, amelynek teljes bevételét hadijótékony célokra ajánlotta fel.

A Leányegylet a városháza nagytermében állíttatta fel karácsonyfáját és ide szervezte ünnepségét a szegénységben élő gyermekek számára, akiket apróbb, de értékes ajándékokkal is megörvendeztettek. A karácsonyfadíszeket, a süteményeket és a gyermekeknek szánt adományokat a város társadalma ajánlotta fel. Szintén adományokból állították fel az árvák karácsonyfáját is az Erzsébet árvaházban.

Az előző évekhez hasonlóan nem felejtkeztek el a nyíregyházi kórházakban lévő katonákról, valamint a harctereken szolgálatot teljesítő nyíregyházi katonákról sem. Oltványi Ödön helyettes polgármester az egész városra kiterjedő akciót hirdetett annak érdekében, hogy megajándékozhassák őket. A város kórházaiban akkor mintegy ötezer katona bízott a gyógyulásában. Őket akarta versével vigasztalni Vietórisz József: „Magyar katonák, / Szenvedő vitézek, / Szabad hazánkért / Élni-halni készek: / Fájdalom és gond / Senkit ma ne bántson / Itt a karácsony!” „Legyen dicsőség / Istennek a mennyben, / Legyen a földön / Béke az emberben; / Szálljon szívünkre, / Hogy mindent megváltson: / Boldog karácsony!”

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2017. december 15. 16. o.)

Karácsonyi lap

Dr. Vietórisz József:

Karácsony a kórházban (1917)

Magyar katonák,

Szenvedő vitézek,

Szabad hazánkért

Élni-halni készek:

Fájdalom és gond

Senkit ma ne bántson

Itt a karácsony!

Angyali szózat

Hirdeti a békét,

Sebzett szíveknek

Biztos menedékét;

Ti is reménnyel,

Hittel fogadjátok:

Áldást hoz rátok!

Testi és lelki

Fájdalomból bőven

Jutott ki nektek

E szörnyű időben;

Mégis, ha csak ma

Velünk éreznétek:

Nem könnyeznétek!

Kinek messze van

Szerető családja:

Lelke nyugalmát

Nehezen találja;

Mégis, megértő

Jó szívek közt járván:

Nem marad árván!

Üdvösségünkre

Ím ma született meg

Istene a nagy,

Örök szeretetnek,

Hitnél, reménynél

Erősebb valóság:

Mennyei jóság!

Legyen dicsőség

Istennek a mennyben,

Legyen a földön

Béke az emberben;

Szálljon szívünkre,

Hogy mindent megváltson:

Boldog karácsony!

(Nyírvidék, 1917. december 25. 4.)