// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

A kereskedők áldozatkészségéből lett iskola – 100 éve alapították a Felső Kereskedelmit 2.

A Városi Felső Kereskedelmi Iskola 1918. szeptember 5-én nyitotta ki kapuit a Csillag és az Eötvös utcák sarkán lévő városi épületben. (Itt a hatósági cselédközvetítőnek volt a lakása és cselédotthont tartott fenn a város. Ezeket áthelyezték, az épületet pedig iskolai célokra alakították át.) Innen 1921-ben átköltöztették a Malom és a Szabolcs utca kereszteződésében ma is álló épületbe, amely egészen 1949-ig volt az otthona. Ekkor a Báthori utca 30. sz. alatti épületbe költöztek, majd 1972-ben felépítették a mai, Városmajor utcai épületét.

A nagy reményekkel induló Felső Kereskedelmi Iskola első igazgatójává pályázat mellőzésével Margócsy Emilt hívták meg Debrecenből, aki az igazgatás mellett kereskedelmi számtant is tanított. Megválasztották a bejáró tanárokat Szalay Sándor, dr. Leffler Béla és dr. Zwick Vilmos főgimnáziumi tanárok személyében, míg rendes tanárnak Domán Sándort hívták meg Tordáról, aki magyar és német nyelv, valamint könyvvitel és levelezés tanítására szerzett képesítést. 1919-ben Bácskai Józseffel bővült a tanári kar, aki majd a gyorsírás népszerűsítésében vállalt jelentős szerepet és értek el diákjai kiváló eredményeket.

Az iskola vezetősége 1938-ban gróf Széchenyi István nevének a felvétele mellett döntött, amelyet a legfelsőbb hatóságok is támogattak. A Felső Kereskedelmi méltán érdemelte ki a név elnyerését, hiszen „kezdettől fogva arra törekedett, hogy Széchenyi korának lendületével, de a mai korszellem nagy követelményeihez híven, komoly tudományos alapozottsággal, közgazdaságilag fegyelmezett lelkű magyar ifjúságot neveljen a magyar gazdasági és kereskedelmi élet számára”. A „legnagyobb magyar” nevének felvételét támogatta dr. Éber Antal is, aki Nyíregyháza országgyűlési képviselője volt 1931-től 1939-ig. Elismerését azzal is kifejezte, hogy az iskola számára megfestette a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő Széchenyi-portré másolatát, amelyet ma is féltve őriz az iskola.

Felső Kereskedelmi 02

Gróf Széchenyi István

2018.04.20

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. április 20.)