// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

A Munkácsy-képek bemutatója „az utóbbi évek legnagyobb kulturszenzációja lesz Nyíregyházán”

Munkácsy Mihály képei 1926 májusában is izgalomba hozták a várost! Történt ugyanis, hogy a budapesti Ernst Múzeum áprilisi kiállítását követően egy országos körútra vitték a Krisztus trilógia két képét. A Krisztus Pilátus előtt és A Kálvárián (később Golgota) című festményekről van szó, pontosabban azok előtanulmányairól, amelyek a világhíressé lett alkotásokhoz képest mintegy fele méretű képek és „féléletnagyságban megfestett alakokkal a végső megoldást” mutatják be.

Kállay Tamás nemzetgyűlési képviselőnek volt köszönhető, hogy e két remekművet Budapesten, majd a vidéki városok közül elsőként városunkban kiállíthatták. A Nyírvidék így bíztatta olvasóit: „Miután olyan ritka alkalom került így a nyíregyháziak elé a két Munkácsy-kép megtekintésének lehetőségével, amilyen talán többé vissza sem tér az életben, mindenki használja fel ezt a két napot és merüljön el a két vallásos kép szemléletének áhítatába”, valamint „nyerjen tőle lelki vigaszt és emelkedést a néző a Megváltó tragédiájának megindító szemléletétől”.

A festményeket a városháza dísztermében tekinthették meg az érdeklődők. Erre elsőként május 23-án, pünkösd első napján nyílt lehetőség, amikor dr. Lázár Béla, Munkácsy egykori párizsi titkára és életrajzírója nyitotta meg a kiállítást, amely végül négy napon át fogadta a látogatókat. Érdekes szenzációként közölte a Nyírvidék, hogy a város tárgyalásokba kezdett a képek tulajdonosával azok megvásárlásáról. Ezt Lázár is közölte visszaemlékezésében: „Mivel Pesten nem akadt vevője, Kállay Tamás Nyíregyházán próbálkozott vele”. A Kálvárián című képet még az evangélikus templomba is elvitték, ahol az istentiszteleten résztvevők is megszemlélhették. A tirpák gazdák mozgalmat indítottak, hogy a képet vásárolják meg az egyházuk számára, míg a másik kép megszerzéséért pedig a város tegyen lépéseket. Sajnos mindkét vállalkozás sikertelen maradt, így Nyíregyháza nem került be a „világhírű kincseket rejtő városok közé”.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. június 29. 16. o.)

Munkácsy Golgota

Munkácsy Mihály: Golgota