// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

A szocreál jegyében

Városunkban is van néhány olyan építészeti és képzőművészeti alkotás, amely az 1950-es évek művészetének, a szocialista realizmusnak a stílusjegyeit hordozza magán. E stílus jegyében fogant a Hősök terén található irodaház és a Békeház is.

1944 októberében, az akkor még Bessenyei térnek nevezett területen is heves utcai harcok folytak sok kárt okozva az északi és keleti oldalán található épületekben. Ezek helyén építették meg az irodaházat és a Békeházat. Amikor a munkálatok megkezdődtek, a tér már a görög szabadságharcos, Beloiannisz nevét viselte. Az irodaház építését a Szabad Nép, a Magyar Dolgozók Pártjának központi lapja címoldalán adta hírül a „Mi újság Nyíregyházán” című írásában: „A város szívében, a Beloiannisz-téren épül Nyíregyháza egyik új nevezetessége, az irodaház. A város lakosai büszkén tekintenek a befejezés előtt álló, nyolcmillió forintos költséggel épülő irodaházra. Néhány hét múlva a ház 180, korszerűen berendezett szobájában intézik majd a város, az egész megye lakosainak ügyes-bajos dolgait”. Az építkezési munkálatok 1953-ban kezdődtek és 1954-ben vehették birtokba az épületet, amelyet az ÉM Debreceni Tervező Vállalat tervei alapján emeltek. A tetejére természetesen vörös csillagot helyeztek, amelyet 1956. október 26-án levertek a forradalmárok. Később pótolták, hogy aztán majd a rendszerváltást követően végleg a múzeum raktárába száműzzék.

A köznyelv a színéről zöldnek nevezte el az irodaházat, amelyet ma is eredeti funkciójának megfelelően használnak. Az első emeletén fedezhetjük fel Berky Nándor szobrászművész két alkotását. Ő készítette a homlokzat plasztikáit is műkőből, míg a reliefeket gipszből öntötte ki. A domborművek „kitűnően megfogalmazott alakjai egy hibátlan világ tökéletes megvalósításáról szólnak”. Az egyik témája az építkezés, míg a másiké a mezőgazdaság.

Az irodaháztól jobbra és balra 1954-ben épültek az ún. Békeházak, amelyek összkomfortos lakásaival a lakásínség problémáin enyhítettek.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. július 6. 16. o.)

Irodaház