// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Kincsek a borbányai rádiótorony árnyékában

Az eletói rádióadót a második világháború elején lebontották és elszállították, de városunk nem sokáig maradt adóállomás nélkül, hiszen 1950-ben, a borbányai Lászlócsere dűlőben titkos építkezésbe kezdtek. A kismotor-és gépgyárnak hitt épület helyett azonban hamarosan egy 115 méteres, vasból készült torony magasodott ki a földből. A  STANDARD típusú adóberendezés 1952. május 1-jén kezdte meg a műsorsugárzást. Emellett azonban nagyon fontos „közbiztonsági” feladatot is el kellett látnia: az adóberendezés áthangolásával zavarta a Szabad Európa adását. Nemesebb feladata volt a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójában készült műsorok szórása. Az évek során az adóállomást többször átalakították, technikai berendezéseit korszerűsítették, de a létesítmény megőrizte eredeti arculatát. Az adóberendezés utolsó napja 2005. április 20-án érkezett el, ekkor fejezte be működését és adta át a stafétát modern kollégájának.

Az ország hasonló korú adóberendezéseit lebontották és hulladékként hasznosították. A borbányai adót azonban Zentai Mihály közbenjárásának köszönhetően távközlési műemlékké nyilvánították és a vidéki adók közül egyedüliként megmenekült e sanyarú sors elől. Zentai Mihály 1967-től dolgozik az adóállomáson, 1991-től mint annak vezetője, így minden zegét-zugát, történetét ismeri. Ő az, aki már nyugdíjasként újra életet lehelt az adóállomásba, amelynek épületébe rádiómúzeumot álmodott. A rádiók és a rádiózás írott és tárgyi emlékei mellett hamarosan megjelentek a televíziókészülékek, valamint a lebontott adóberendezésekből megmentett ritkaságok. Ezekből az anyagokból már több kiállítást rendezett az ország számos településén, sőt külföldre is eljutott. A múzeumot felkeresők az országban egyedülálló gyűjteménnyel, igazi rádió- és televíziózás-történeti kincsekkel szembesülhetnek.

A kiállított darabok Zentai Mihály saját gyűjtésének, illetve felajánlások eredményei. Mindegyiknek megvan a maga története, amelyet a fiatalok csodálkozással, az idősebbek pedig nosztalgiázással szemlélnek.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. augusztus 3. 16. o.)

radiomuzeum 1

A Rádiómúzeum megálmodója: Zentai Mihály

radiomuzeum 2

radiomuzeum 3

radiomuzeum 4

radiomuzeum 5