// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Az olvasók és az olvasás szolgálatában

Városunkban sokáig a különböző egyletek könyvtárai biztosították tagjaik számára köteteikkel az olvasás lehetőségét. Ilyen volt például a Polgári Olvasó Egylet és a Nyíregyházi Kaszinó is, amelyek különböző társas összejöveteleken befolyt adományokkal is igyekeztek állományukat gyarapítani. Az első érdemleges hír a vármegyei könyvtárról 1890-ből származik, amikor Kállay András főispán egy gyűjtést kezdeményezett Kossuth Lajos legújabb iratainak a megszerzésére, s megígérte, hogy az így „nyerendő tiszteletpéldányt a létesítendő vármegyei könyvtárnak fogja adományozni”.

Eredetileg a Szabolcs Vármegyei Törvényhatósági Könyvtárat 1898 őszén, a Bessenyei-szobor leleplezésekor adták volna át a vármegyei múzeum megnyitásával együtt. Azonban Erzsébet királyné halála miatt csak 1899. május 9-én gyarapodott egy szoborral és két közművelődési intézménnyel megyénk, városunk. E két intézmény 1928-ra már „olyan számottevő kiindulási bázisa a tudományos kutató munkának, hogy előbb-utóbb pezsdülő tudományos életre számíthatunk vármegyénk központjában”. A könyvtárat ekkor Gaál István tanár gondozta. Az ő feladata volt annak az adománynak a leltárba vétele is, amely gróf Dégenfeld Pál téglási földbirtokos nevéhez fűződik, aki több mint ötezer kötetes nyírbaktai könyvtárát ajándékozta a vármegyének 1928-ban. Ezzel a könyvtár állománya 11195 kötetre gyarapodott.

Ezt a vármegyei könyvtárat tekinti jogelődjének a mai megyei és városi könyvtár, amely 1952-ben létesült az előbbi gyűjteménnyel korábban összevont Városi Könyvtár és a Nyíregyházi Könyvtár egyesítésével. Otthont előbb egy Benczúr téri (akkoriban Sztálin tér) államosított magánházban kaptak (képünkön), majd 1975-ben birtokba vették a Paulinyi Zoltán építész tervei alapján készült épületet. A Móricz Zsigmond nevét viselő könyvtárat Balázs Tibor tervei alapján átépítették, bővítették. A felújított könyvtár 2005. december 1-től várja a művelődni, a szellemi és kulturális feltöltődésre vágyókat. A sok kincset őrző Helyismereti Gyűjteménye a Nyíregyházi Települési Értéktár része.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. augusztus 10. 16. o.)

01.MZSK

A könyvtár Benczúr téri (akkoriban Sztálin tér) épülete

02.MZSK

A mai, Szabadság téri épület alapkövének letétele 1973. március 15-én

03.MZSK

04.MZSK

05.MZSK

06.MZSK

Az új épületet 1975. október 29-én adták át.

07.MZSK

08.MZSK

09.MZSK

10.MZSK

Az épület előtt a névadó szobra áll.
(A képek forrása)

Ko Pal Moricz Zsigmond

Kő Pál: Móricz Zsigmond
(A szobrot 1977. szeptember 4-én leplezték le)