// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Nyírvíz-palota

A Nyírvíz Szabályozó Társulat 1879-ben alakult meg Nyíregyházán azzal a céllal, hogy a Nyírség kártékony vizeit lecsapolja, illetve egy főcsatorna építésével elvezesse. A társulat kezdetben a Kállói (ma Szent István) utcán bérelt helyiséget, majd a Luther utcában, a volt Községi Polgári Leányiskola szomszédságában épített székházat. Dr. Mezőssy Béla elnök 1911 februárjában indítványozta egy választmányi ülésen, hogy a társulat vegye meg a várostól a Széchenyi téri (ma Országzászló) sarki épületet, amely polgármesteri lakásul szolgált és ott építsen fel egy bérházat. Cserébe jelenlegi épületét átengedi a városnak, hogy az a polgári leányiskoláját tudja bővíteni. A tervből valóság lett, amelynek szerződését a városi képviselő-testület júniusi ülésén jóvá is hagyta.

A székház tervezésére kiírt pályázatok közül a választmány Papp Gyula és Szabolcs Ferenc fővárosi építészek terveit ítélte – kisebb módosításokkal – megvalósításra méltónak, míg a kivitelezéssel a legjobb ajánlatot adó Adorján János helyi építőmestert, „mint igazi, vérbeli szakembert” bízták meg. A munkálatokhoz 1913 februárjában kezdtek hozzá és a következő év májusában már birtokba is vették. Az építési költségekre eredetileg 450 ezer koronát szántak, azonban a felmerült pótmunkák és egyéb igények (pl. díszüveges munkák az épület homlokzatán) kivitelezésével az építkezés 716 ezer, míg a beruházás összes kiadása 798 ezer koronába került.

Jogosan állapították meg, hogy a felépült „székház díszére válik Nyíregyháza városának és annak legelső, minden modern kényelemmel ellátott épülete”. A földszinten üzleteket, míg az emeleteken bérlakásokat és a társulat hivatali helyiségeit alakították ki. Központi porszívórendszert, személy- és teherfelvonót, házi vízvezetéket, központi fűtést és biológiai szennyvíztisztítást is alkalmaztak. A kupoláját rétisas díszítette, amelyet az 1950-es években turulnak hittek és eltávolítottak. Az épület külső felújításakor, 2010-ben egy új rétisas, Lengyel Tibor alkotása „szállt vissza” a kupolára.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. augusztus 24. 16. o.)

Nyirviz 2

Az épülő Nyírvíz-palota

Nyirviz 3

Nyirviz 5

Nyirviz 6

Nyirviz 4

Nyirviz 7

Róth Miksa: Halászat-Földművelés

Nyirviz 8

Róth Miksa műhelyében készült üvegablak

Nyirviz 9

Nyirviz 10

(További képek a rétisas visszahelyezéséről.)