// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Nyíregyháza bombázása

A német megszállást követően a szövetségesek ellenséges területnek tekintették hazánkat. Az áprilisban meginduló bombázásokkal igyekeztek a Luftwaffe ebben a térségben lévő egységeit felmorzsolni, az ellenséges csapatok utánpótlását nehezíteni és a szovjet Vörös hadsereg előrehaladását segíteni. Így vált célponttá a Nyíregyháza rendező pályaudvaron lévő utánpótlást szállító szerelvények megsemmisítése is.

Városunk tragikus napjaként vonult be a történelembe 1944. szeptember 6-a, amikor bombatámadás érte. A város lakói testközelből tapasztalták meg a háború borzalmait. A légoltalmi szirénák 10 óra 50 perckor szólaltak meg, de akkora már az olaszországi repülőterekről felszállt B-24-es négymotoros Liberator típusú amerikai nehézbombázók első hulláma elérte a várost. Szerencsére a pilóták korábban kioldották bombáikat, így azok a villanytelep helyett lakatlan területre hullottak. A második hullámban érkező bombázók okozták a legsúlyosabb károkat és emberáldozatokat is követeltek. Ez pusztította el a vasútállomást, az állomással szemben lévő utcákon lévő házakat (pl. a Szabolcs szálloda 1928-ban épült impozáns épületét), az állomás mögötti dohánybeváltót és találat érte a lovassági laktanya épületét is. A harmadik hullám bombái szintén lakatlan területre hullottak.

E szörnyű eseményt átélőktől tudjuk, hogy a nyíregyházi repülőteret kivezényelt diákoknak kellett álcázniuk: a zöld gyepre egy méter széles homokcsíkot hordtak fel, hogy az felülről szántóföldnek tűnjék, valamint hogy az első bombák ledobása előtt egy repülőgép az égbolton fehér csíkkal jelölte meg a célterületet.

Az amerikai légierő jelentése szerint 1076 darab 250 kilogrammos romboló bombát oldottak ki. A támadást követően a mentőosztagok a lakosság segítségével végezték a romok eltakarítását és az óvóhelyek kiszabadítását. Összesen 92 halálos áldozata volt a támadásnak.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2018. szeptember 7. 16. o.)

bombazas 1

Emléktábla az állomás épületén

bombazas 2

bombazas 3

bombazas 4

bombazas 5

bombazas 6