// AdSense kód

IBRÁNY

 Sarkadi Árpád: Görcsbe ránduló kéz (2004)

 

Ibrány 01

Az emlékművet eredetileg a Millenniumi Emlékparkban állították fel 2004. október 22-én. Ünnepi beszédet Berencsi Béla polgármester mondott, majd Pusztai József alpolgármesterrel közösen leleplezték a süttői mészkőből készült alkotást. 2010-ben helyezték át Nagy Imre szobra mellé.

Berecz István: Ifjú forradalmár (2006)

Ibrany 02

 A Szabolcs utcai Millenniumi emlékparkban található alkotást az idősek kérésére a város állíttatta fel. 
A pesti srácokat szimbolizáló szobrot 2006. október 23-án leplezték le.

Szögi László-Borbás Márton: Nagy Imre (2010)

 

Ibrány 02

Ibrány 03

A bronz mellszobrot a település Kiserdő nevű városrészében állították fel 2010. október 22-én. A szobor felállítását Berencsi Béla polgármester kezdeményezte. Agyagmintáját Szögi László készítette el majd azt Borbás Márton szobrászművész a rámintázást követően bronzba öntötte.
„A most felavatott legújabb köztéri szobrunk a vidéki emberek, a parasztság és Ibrány lakói körében is rendkívül népszerű, 1945-ös földosztó miniszterként ismert Nagy Imrének állít emléket. Vele az idősebb ibrányiak és a szomszédos falvak lakói személyesen is találkozhattak. 1949 nyarán ugyanis nagygyűlést tartott Ibrányban, a Kossuth téren. Előadását a szövetkezeti gazdálkodás előnyeiről többezres tömeg hallgatta végig” -olvasható az Ibrányi Hírlap tudósításában.