// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

A szecesszió nyomában 2.

A nyíregyházi szecessziós épületek Führer Miklós mellett még Papp Gyula és Szabolcs Ferenc, valamint Kőrössy Albert Kálmán tervezőasztalain születtek meg. Mindhárman a magyar szecessziós építészet jelentős képviselői voltak.

Papp és Szabolcs tervezőpárosként tevékenykedett, épületeik a megye más településein is felfedezhetők. Első nyíregyházi alkotásuk, az Általános Hitelintézet terveit 1911-ben készítették el, az majd Király Sándor és Adorján János kivitelezésében épült meg a következő évben. A sétálóutca egyik jellegzetes épületéről van szó, amelyen felfedezhető a stílusirányzatra jellemző aszimmetria, az ablakok eltérő mérete és formája, valamint a földszint színes mozaikdíszei, amelyek valószínűleg Róth Miksa műhelyében készültek. Figyelemreméltóak még a kovácsoltvas kapui és a homlokzatán található női és férfi szoboralakok, utóbbi az épület jellegére utaló „Hitel” felirattal a kezében.

Két évvel később szintén az ő terveik alapján kezdtek hozzá a Nyírvíz Szabályozó Társulat székházának a felépítéséhez. 1914-ben egy olyan épülettel gazdagodott a város, amely ma is díszére válhatna, de a tíz évvel ezelőtti külső felújítás ellenére újra több helyen omladozik a vakolata. Csak remélhető, hogy a Róth Miksa által homlokzatára álmodott allegorikus figurák aranyozott képei még sokáig az ékességei lesznek! Aki bemerészkedik a belsejébe, még elhanyagolt állapotában is csodákat láthat, mint pl. a színes üvegablakai vagy a lépcsőkorlátai. Jó volna, ha ezek is újra fényesen csillognának, mert akkor tudnánk, hogy gazdája és rendeltetése van az épületnek!

A Nyírvíz-palotával szemben található Szabolcsi Agrár Takarékpénztárnak már jobb sors jutott. A Kőrössy Albert tervei alapján 1911-ben tető alá hozott épületet ma is lakják, így azt gondozzák is, legutóbb 2014-ben, amikor eredeti tervek alapján újították fel. A MESZÖV egykori székházaként is funkcionáló épület a kék színével hívja fel magára a figyelmet, de érdemes körbejárni pl. a gipszből készült kör formájú domborművei miatt is.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2020. október 16. 8. o.)

Hitel 1

Az Általános Hitelintézet épülete

Hitel 2

Hitel 3

Hitel 4

Nyirviz 1

A Nyírvíz Szabályozó Társulat székháza

Nyirviz 2

Nyirviz 3

Nyirviz 4

Agrar 1

Szabolcsi Agrár Takarékbank

Agrar 2

Agrar 3

Agrar 4