// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Történelmi séta a Hősök terén

Kedves Jókais Diákjaim!

Egy történelmi sétára hívlak Benneteket a Hősök terén. Tartsatok velem, járjátok be a teret, keressétek meg a pirossal jelzett helyeket és válaszoljatok a kérdésekre!

Hosok

A Hősök terének már a korábbi névadásai is különböző történelmi korszakokba repítenek vissza bennünket. Legelső ismert elnevezését még abban az időben kapta, amikor a fát árusítók hangja töltötte be a teret: „fa-piacz”. Ezt követően a tér reprezentatív épületéről előbb Megyeház majd Vármegyeház térnek nevezték, amellyel a település megváltozott közigazgatási szerepére is utaltak. Az épületbe lépve láthatjuk a tervezőjének, Alpár Ignácnak, valamint Kállay András főispánnak a mellszobrát, akinek hivatali ideje alatt épült fel a megyeháza. Az épület előtt elhaladók pedig Lónyay Menyhért és Kállay Miklós miniszterelnökök mellszobraira, valamint Kölcsey Ferenc bronzalakjára vethetnek egy pillantást.

Következő elnevezését a város itt felállított első köztéri szobráról kapta: Bessenyei tér. Ezt a nevet még azután is megőrizte, miután Kallós Ede szobrát áthelyezték, a helyén pedig felállították a mai névadás alapjául szolgáló köztéri alkotást, Kisfaludi Strobl Zsigmond Hősök szobrát. A nagy háborúnak és Szabolcs vármegye mintegy hétezernyi elesett hősének emléket állító monumentális alkotást 1928 októberében, Horthy Miklós kormányzó jelenlétében leplezték le.

Bizonyára sokan felhördültek, amikor a tér névadójául Beloianniszt, a görög kommunista mozgalom mártírját választották, majd a Tanácsköztársaság kikiáltásának 50. évfordulója alkalmából pedig ennek az eseménynek állítottak emléket a tér nevének átkeresztelésével. Mai nevét a rendszerváltozás óta viseli. Itt róhatjuk le kegyeletünket a m. kir. II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred Don-kanyarba induló majd ott elesett katonái, valamint Vén Zoltán előtt, akiknek emlékét táblák őrzik a megyeháza épületén. Szintén a téren található az ’56-os forradalomnak és helyi mártírjainak emléket állító zászlókő.

Ez a történelmi múltidézés zárul be a mai napon, amikor leleplezik a Nemzeti összetartozás emlékművét, amely előtt egy pillanatra lehajthatjuk fejünk a trianoni békediktátumot idézve, majd elmélkedhetünk Wass Albert gondolatán: „Magyarságom a gyökér, mely hozzáköt földhöz s nemzethez”.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2021. június 4. 16. o.)

Ht1

Szabolcs vezér és Szent István szobrai a megyeháza homlokzatán találhatóak

Ht2

Sirpa Ihanus: Alpár Ignác (2005)
 Nagy Lajos Imre: Kállay András (2006)

Ht3

Györfi Sándor: Gróf Lónyay Menyhért (2000)
Gömbös László: Kállay Miklós (1994)

Ht4

A II. Rákóczi Ferenc 12. honvéd gyalogezred emléktáblái

Kölcsey

Biró Lajos: Kölcsey Ferenc (2008)

DSC 0123

Kisfaludi Strobl Zsigmond: Hősök szobra (1928)

IMG 20210604 154724

Makoldi Sándor: A nemzeti összetartozás emlékműve (2021. június 4.)

Nyiregyhaza 18

Györfi Sándor: 1956-os zászlókő (2006)