// AdSense kód

VÁROSISMERETI JÁTÉK

1. kérdés: Ki volt az iskola első igazgatója? Ki volt az a híres diák, aki iskolánk padjait koptatta 1934–1938. között?

A második állomás Thália hajléka,
kinek nagy írónk, Móricz a névadója.

Színház előtt hirdetőoszlop,

arra vár, hogy te is posztolj,

hogy mit, azt megtudhatod,

ne légy rest és guggolj.

Amiről az utcák mesélnek…

„Hogy emléke el ne halványuljék…”
Jókai nyíregyházi emlékezete

A Jókai térről sokaknak a régi távolsági buszpályaudvar, majd ennek felszámolását követően a Montázs Art Mozi juthat eszébe. Ma a Korzó árnyéka borul a térre, az ide vezető utat már 1920-ban Jókairól nevezték el, míg a térnek 1962-től a névadója a nagy mesemondónk.
Az írófejedelem születésének a 100. évfordulója alkalmából, 1925-ben a város képviselő-testülete egy fenntartásában lévő iskolát is elnevezett Jókairól. Az egykori Polgári Fiúiskoláról van szó, amelyet még a református egyház alapított. 1906 nyarán dr. Bartók Jenő református lelkész felhívást jelentetett meg a Nyírvidék hasábjain, melyben a szülők figyelmébe ajánlotta a hamarosan megnyíló fiúiskolát. 1906. szeptember 4-én tartották meg az új iskola első tanévnyitóját, amelynek célját így határozták meg: „egyfelől pótolja a középfokú oktatást, másfelől nem a tudományos pályákra képesít, hanem a gyakorlati élet iránt való szeretetet akarja a tanulók szívébe csepegtetni”. A következő évben a város az iskolát községi jellegűvé alakította és fenntartásába vette át. Első igazgatója Kardos István volt, aki 1923-ig igazgatta a hamarosan nagy népszerűségre szert tevő intézményt. Kardost 1923-ban a város kultúrtanácsosává nevezték ki. Az első világháború éveiben kórházat alakítottak ki az iskola épületében, ahogyan ez a fotónkon is látható. Az 1918/19-es tanévben az iskolában tartózkodtak és ezzel a tanítást nehezítették a nyaraló osztrák gyermekek, a polgárőrség, menekült csendőrök, majd három alkalommal a román katonák.
1925-től a Községi Jókai Mór Polgári Fiúiskola néven működő intézmény 1932-ben ünnepelte alapításának 25. évfordulóját, amely alkalomból az iskola udvarán leleplezték az intézmény első igazgatójának, Kardos Istvánnak és a névadónak a mellszobrait, Berky Nándor szobrászművész, az iskola volt diákjainak alkotásait. Ezen iskola padjait koptatta 1934 és 1938 között Váci Mihály költő is. Az államosítás után az iskola a 2-es sorszámot kapta, 1995-től a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség a fenntartója.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2014. július 11. 16. o.)

Még több kép...

01. Nyiregyhaza sulipecsét

 Az iskola bélyegzője

02. Nyiregyhaza Jokaisuli

Ápolók és betegek az iskola udvarán az első világháború idején 

03. Nyiregyhaza Jokai iskola csoportkep

Kisdiákok fapuskával kezükben 

04. Nyiregyhaza Jokai iskola osztalykep

Osztálykép tanárokkal a két világháború közötti időből