// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek...

ÁLLOMÁS TÉR

Ahonnan a vonatok indulnak és befutnak

1928-ban rendezték a vasútállomás előtti teret. Ekkor a Nyírvidék tudósítója egy szobor létesítésének a tervéről is beszámolt: „A terv szerint Nyíregyháza alapításának tényét a bevándorló és a modern Nyíregyháza alapját lerakó telepesek érkezését ábrázolná az új szobor. Impozáns lovas, szekeres szoborcsoportozatra gondolunk, amely azt a jelenetet ábrázolná, mikor az első telepesek megjelennek Nyíregyházán”. Sajnos anyagiak hiányában nem vált valóra a terv. A tér csak 1969-ben „gazdagodott” egy új szoborral. Olcsai Kiss Zoltán Szamuely Tibornak az alakját faragta kőbe, akiről egyébként az állomás előtti teret 1963-ban el is nevezték. Az erre járók 1990-ig láthatták ezt a szobrot, ekkor ugyanis leemelték talapzatáról.
A vasútállomás várótermében fotók mutatják be a korábbi állomásépületeket. Az elsőt 1858-ban építették, míg a másodikat Pfaff Ferenc tervezte és 1910-ben adták át az utazóközönségnek. Ezt az épületet a második világháborúban bombázták le, helyére 1951-ben építettek újat. A mai, korszerű épületet 2002-ben adták át.
Az épület falán lévő emléktáblák segítségével felidézhetjük, hogy milyen fontos események kötődnek a vasúthoz, ill. az állomáshoz. Tábla hirdeti annak emlékét, hogy 1859. május 24-én indult meg a menetrendszerinti vasúti közlekedés a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc útvonalon. (Fontos várostörténeti esemény, hogy az első vonat 1858. szeptember 5-én futott be városunkba.) A közelben lévő másik emléktábla egy szomorú esemény mementója: 1944. szeptember 6-án szőnyegbombázás érte a várost. Bombatalálat érte az állomás épületét is, amelyet majd a németek tettek teljesen használhatatlanná. Az állomás és környékén volt a halottak száma is a legtöbb. A bombázás pusztította el az állomással szemben található Szabolcs szálloda épületét is, amelyet még Balczár Sándor épített Friedmann Selig megrendelésére 1928-ban. Több város vasútállomásán is felfedezhető az az emléktábla, amely a helyi és a környékbeli zsidóság 1944-ben történt deportálására emlékeztet.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2013. november 15. 16. o.)

Még több kép és kiegészítés

A városunkba vonattal érkezők elsőként a MÁV pályaudvarával és a vasútállomás épületével ismerkedhetnek meg, már ha erre is tudnak pár percet szánni és nem kell rohanniuk tovább. Előbb érdemes bemenni az állomás épületébe és a váróteremben szemügyre venni azokat a fotókat, amelyek a korábbi állomásépületeket mutatják be. (Itt az interneten fellelhető képekből mutatok be egy csokrot.)

A vasútállomás első épületét 1858-ban építették.

01. Nyiregyhaza vasutallomas

02. vasutallomas

03. vasutallomas

Nyíregyháza második állomásépületét Pfaff Ferenc tervezte és 1910-ben adták át az utazóközönségnek.

06. vasutallomas

04. Nyiregyhaza vasuallomas

05 vasutallomas

07. vasutallomas

08. vasutallomas

09. vasutallomas

10. vasutallomas

11. vasutallomas

12. Vasutallomas Kulonjarat villamossal

Ezen a fotón az állomás előtti villamosmegálló is látható
(A fotó forrása: Hornyák László: A nyíregyházi villamos. Városvédő Füzetek 26.)

A második világháborúban lebombázott épület helyére 1951-ben,
Bahranyiczky János tervei alapján építettek újat.

15. nyiregyhaza vasutallomas 1960 as evek

14. vasutallomas

13. vasutallomas

A mai vasútállomás

16. vasutallomas

17. vasutallomas

A kivitelezés a 2001. szeptember 15-én tartott munkahelyátadással, majd egy ideiglenes,
konténer-állomás felépítésével indult és 2002. október 15-én fejeződött be.

A vasútállomás emlékjelei

Miután a váróteremben befejeztük a képes időutazást, térjünk vissza a vonatok érkezési oldalára, ahol az épület falán lévő emléktáblák segítségével idézzük fel, hogy milyen fontos események kötődnek a vasúthoz, ill. az állomáshoz. Az elsőként bemutatott táblát 2009 májusában leplezték le abból az alkalomból, hogy 150 éve, 1859. május 24-én indult meg a menetrendszerinti vasúti közlekedés a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc útvonalon.

18. vasutallomas emlektabla

Ezt az információt csak azzal a fontos várostörténeti eseménnyel kell kiegészíteni, hogy a Pest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc vasútvonalon 1858. szeptember 5-én futott be az első vonat városunkba. (Ajánló)

A közelben lévő másik emléktábla egy szomorú esemény mementója: 1944. szeptember 6-án szőnyegbombázás érte a várost. Bombatalálat érte az állomás épületét is, amelyet majd a németek tettek teljesen használhatatlanná. Az állomás és környékén volt a halottak száma is a legtöbb.

19. vasutallomas emlektabla

A bombatámadás áldozatainak emlékére állított emléktáblát 2002. november 29-én leplezték le.

20. koszoruzas allomas

A táblánál minden évben megemlékezést és koszorúzást szervez
a Nyíri Honvéd Egyesület és a Városvédő Egyesület.

21. vasutallomas bombazas 01

22. vasutallomas bombazas 02

Fotók a nyíregyházi bombatámadásról
(2014-ben egy kiadvány jelent meg a Nyíregyházi Városvédő Egyesület gondozásában a bombázásról
Nyíregyháza tragikus napja címmel.
A kiadvány itt érhető el.)

23. szabolcs szallo

A bombázás pusztította el az állomással szemben található Szabolcs szálloda épületét is,
amelyet még Balczár Sándor épített Friedmann Selig megrendelésére 1928-ban.
(A kép forrása: Felbermann Endre: Emlékek a múltból. 76. o.)

24. holokauszt allomas

A 2004. június 28-án leleplezett emléktábla Sebestyén Sándor plasztikájával a helyi és a környékbeli
zsidóság 1944-ben történt deportálására emlékeztet.

(Ugyanezzel a táblával találkozhatunk több más város vasútállomásán is.)

25. vasutallomas emlektabla

A málenkij robotra elhurcolt nyíregyháziak között mintegy 300 vasutas is volt.
Az ő emlékükre 1995. november 2-án emléktáblát lepleztek le az állomás épületén.

EGY KIS ÉRDEKESSÉG

A Nyírvidék 1928. novemberi számában a következő hírre bukkantam: "A Máv előtti tér rendezése van a városfejlesztési program előterében. A téren lebontották a vasúti vendéglőt (...) A tér rendezésével kapcsolatban illetékes helyen felmerült az állomás előtt építendő szobor terve. A terv szerint Nyíregyháza alapításának tényét a bevándorló és a modern Nyíregyháza alapját lerakó telepesek érkezését ábrázolná az új szobor. Impozáns lovas, szekeres szoborcsoportozatra gondolunk, amely azt a jelenetet ábrázolná, mikor az első telepesek megjelennek Nyíregyházán." (Nyírvidék, 1928. nov. 22. 2. o.)

Ez a terv sajnos anyagiak hiányában nem valósult meg. A tér csak 1969-ben "gazdagodott" egy új szoborral. Olcsai Kiss Zoltán városunk szülöttének, Szamuely Tibornak az alakját faragta kőbe. Az erre járók 1990-ig találkozhattak ezzel a szoborral, ekkor ugyanis leemelték talapzatáról. Azért vessünk erre a szoborra is egy pillantást:

27. nyiregyhaza szamuely szobor

26. szamuely

Olcsai Kiss Zoltán: Szamuely Tibor (1969)