// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

A Sóstó, mint városunk „tündérszép leánya”

Nyíregyháza határa bővelkedett tavakban, ám azokat Sóstó kivételével az idők folyamán részlegesen vagy teljesen lecsapolták. A város központjától északi irányban elterülő tavat Mátyás király idejében még Igrice néven említették, míg az 1784-ben készült katonai térképen már Sóstóként tüntették fel. Nevét a sziksót tartalmazó vizéről kapta, amelynek gyógyító hatását hamar felismerték.

Dr. Jósa András is arra bíztatott írásaiban, hogy a betegek ne a nagynevű külföldi fürdővárosok szolgáltatásait vegyék igénybe, hanem a Sóstóét. Ahogyan 1901-ben fogalmazott: „Ha valaki görvélykórtól, csúztól, köszvénytől, idült lobos izzadmányoktól, és egyéb virágnyelven úgynevezett vérbetegségektől menekülni akar, ne menjen cikóriát inni külföldre, hanem igya a mokkát a Sóstón”. Az 1860-as évek végén orvosa is volt a fürdőnek: dr. Baruch Mór arról is gondoskodott, hogy a vendégek ásványvizeket, vagy szükség esetén „jó, egészséges savót” a fürdőhelyiségben kaphassanak.
Sóstófürdő egy időben a vármegye vidéki urainak is kedvelt tanyája volt, ahogyan azt Krúdy is több alkalommal megörökítette. „Ha pedig kártyázni kezdtek ezek az urak, akkor nemegyszer vasárnaptól vasárnapig járta a «csöndes», és szép darab földek cseréltek gazdát. Olyan világ volt itt, mintha itt élte volna ki magát utoljára a régi, letűnt Magyarország. A kis sóstói fürdőn robbant ki minden virtus a magyarból, ami még megmaradt benne apáiból”.
Egy 1913-as prospektusból kiderül, hogy Sóstó első neves vendége Berzsenyi Dániel költőtársa, Kis János volt, aki 1790 júniusában járt itt barátaival, akikkel az erdőn át a tóhoz kirándultak és meg is fürödtek benne. 1848 augusztusában egy őrsereg gyakorlatozott itt, míg 1849. július 7-én maga Görgey Artúr is meglátogatta Sóstót. Az itt tapasztalható kedves hangulat a nemzet csalogányának, Blaha Lujzának is megdobogtatta szívét, aki két alkalommal is időzött Sóstón. A sóstói fák őrzik Krúdy Gyula emlékét is, aki 1924 nyarán családjával töltött néhány hetet itt. Útinaplójában Karinthy Frigyes is lejegyezte, hogy egy télen, taligán járta meg a „tündéri Sóstót”.

(Megjelent a Nyíregyházi Napló nyári különszámában, 2015. július 10-én)

Sóstó 01 w

Sóstó 02 w

Sóstó 03 w

Sóstó 04 w

Sóstó 05 w

Sóstó 06

Sóstó 07 w

Sóstó 08 w

Sóstó 09 w