// AdSense kód

 

Amiről az utcák mesélnek…

A nyíregyházi villamos

„A Nyíregyházavidéki Kisvasutak Rt. 1911. augusztus 7-én indította meg Nyíregyházán a villamosközlekedést a Lehel utcától – a belvároson át – Sóstóig”- hirdeti egy emléktábla a Hősök terén annak a villamosnak a közelében, amely ma is látható a téren, és ahová nosztalgiázásra hívják a Városvédő Egyesület tagjai a villamoson olvasható időpontokban a városlakókat és az érdeklődőket.
A villamosvasút létesítésének ötlete már 1897-ben felvetődött, amely egy budapesti mérnöki iroda tervei szerint a vasútállomás és Sóstó között üzemelt volna. Egy évvel később a város szerződést is kötött egy társasággal, amely az előmunkálati engedélyt megkapta, azonban különböző okok miatt ezzel meg is akadt a villamos ügye. Ezzel párhuzamosan terítéken volt egy keskenynyomtávú vasút építésének a gondolata is. Ez az ötlet még régebbi volt, mint a villamosé: 1887-ben vetette fel dr. Graefl József főispán, hogy létesítsenek vasúti összeköttetést Kótaj és Ibrány irányába. Ez ügyben is hosszú évek teltek el, amikor 1905 decemberében elindulhattak előbb a teherforgalmú, majd 1906 márciusától a személyszállító szerelvények Dombrádig. E vonalba csatlakoztatták be a helyi közlekedést előbb a Lehel utca-Városmajor szakaszon, majd 1906. április végétől már Sóstóra is ki lehetett jutni a menetrend szerint közlekedő járatokkal. 
1909-ben a Részvénytársaság Villamos és Közlekedési Vállalatok Számára átvette az üzemeltetési jogot a Nyíregyházavidéki Kisvasutak Részvénytársaságtól és vállalta, hogy a Nyíregyháza-átrakó és Sóstó közötti pályaszakaszt átépíti villamos üzeműre. Ennek az átépítésnek köszönhetően indulhatott meg végre 1911. augusztus 7-én egy 8,1 km-es pályaszakaszon a villamosközlekedés, amely egészen 1969. május 31-ig volt meghatározó tömegközlekedési eszköz városunkban. 
A Hősök terén egy Bvill 812-es villamos látható, amelyet 2002-ben mentettek meg az enyészettől és 2003-ban állították a mai helyére. E hely közelében állt egykor a villamos Vármegyeház téri állomásépülete is, ahogyan az a képünkön is látható.

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2015. augusztus 7. 16. o.)

Még több kép...

01. Nyíregyházi villamos

02. Nyíregyházi villamos

03. Nyíregyházi villamos

nyiregyhazi villamos

A nyíregyházi villamos emléktáblája a Hősök terén

04. Nyíregyházi villamos

A felújított Bvill 812-es villamost 2003-ban állították fel a Hősök terén

AJÁNLÓ

vf26 borito

 

"A nyíregyházi villamos utolsó üzemnapján készült felvétel, 1969.05.31-én készült. A kisvasút még 1 hónapon át a városon belül közlekedett, ennek utolsó napjáról is található pár képkocka."
(Forrás)