// AdSense kód

Amiről az utcák mesélnek…

Egy Manno Miltiadesz plakett nyomában

Az Északi temető V. parcellájának 121. sírján egy bronzplakettet dolgoztak be a beton síremlékbe. Az alkotáson négy labdarúgó, valamint a háttérben a történelmi Magyarország látható. Felirata: „1901 Magyar Labdarúgók Szövetsége 1926”. A szignóból kiderül, hogy a plakettet Manno Miltiadesz (1879–1935), a több sportágban is jeleskedő kiváló sportember készítette. A görög családi gyökerekkel rendelkező Miltiadesz igazi sport-polihisztor volt: úszott, futott, evezett, atletizált, kerékpározott, síelt, gyorskorcsolyázott. Labdarúgóként az első két magyar bajnokság gólkirályi címét is elnyerte és a Budapesti Torna Club tagjaként bajnokságot is nyert. Válogatottként, 1901-ben 17 gólt lőtt 6 mérkőzésen. A versenyszerű sportolás mellett remek karikatúrákat készített, portrékat, egész alakos figurákat festett és szobrai, domborművei, érmei is maradandó alkotásoknak bizonyultak. Az 1932-es Los Angeles-i olimpia szellemi versenyén, a művészeti versenyek kategóriájában alkotását a szobrászati művek között ezüstéremmel jutalmazták. A nyíregyházi síremléken látható plakettet az MLSZ 25 éves fennállásának alkalmából készítette.
A Nyírvidék korabeli számainak lapozgatása után kiderült, hogy a plakett nem véletlenül található azon a síremléken. Hajdu Mihály (1910–1953) a Nyíregyházi Kereskedők és Iparosok Sport Egyletének (NyKISE) kiváló futballistája volt. Neve ott olvasható a csapatösszeállításokban, sőt az 1929-es városi derbin, amikor az NyKISE a másik nagy múltú csapattal, a Nyíregyházi Torna és Vívó Egylet (NyTVE) játékosaival csapott össze, a „Benke, Hajdu, Arthaber, Szalai, Kubicska csatársor volt a csapat legjobb része”, Hajdu góllal járult hozzá csapata győzelméhez. Egy 1936-os hirdetésben pedig az olvasható, hogy bérbe vette a városháza egyik üzletét, amelyben kitűnően felszerelt „Sport illatszertárt” nyitott. 1944 áprilisában, mint a MOVE-Szabolcs intézője, ő dirigálta a helyi honvéd válogatottnak a német helyőrségi válogatott elleni, a hazai csapat győzelmével záruló mérkőzést.
Már csak az a kérdés vár megválaszolásra, hogyan került a Manno-plakett Hajdu birtokába? A legvalószínűbb, hogy sportteljesítménye elismeréséül kaphatta…

(Megjelent: Nyíregyházi Napló, 2015. szeptember 11. 16. o.)

Manno Miltiadesz