// AdSense kód

Bemutatkozás - Kapcsolat

 Szeretettel köszöntöm a honlapomon!

IlyesGabor

 

Ilyés Gábor vagyok, 1971. október 9-én születtem Kemecsén. Egy olyan épületben láttam meg a napvilágot, amely akkor és még évekig szülőotthonként működött, ma már pedig időseknek biztosít hajlékot. Nyírbogdányban nőttem fel és koptattam az általános iskola padjait. A középiskolai tanulmányaimat Pannonhalma szent hegyén, a bencések gimnáziumában folytattam. Örök hálával emlékezem a szerzetes és civil tanáraimra, akik rengeteg szellemi útravalóval láttak el. Tanári diplomát a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szereztem történelem-hittanári szakon 1996-ban. Ugyanitt elvégeztem a magyar szakot, majd történelemből Debrecenben emeltem egyetemi szintre tudásomat.

Tanári pályafutásomat 1997-ben, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban kezdtem kollégiumi nevelőtanárként, ahol belekóstoltam a hittan és a történelem tanításába is. 2002-ben visszatértem gyermekkorom színhelyére Nyírbogdányba, ahol a Művelődési Ház és Községi Könyvtár megbízott igazgatója lettem egy teljes éven át. E tapasztalatokkal teli kényszerkitérő után, 2003-ban sikerült elhelyezkednem a nyíregyházi Jókai Mór Református Általános Iskolában, ahol a történelem tantárgy szépségeire igyekszem a diákjaim figyelmét felhívni.

Helytörténeti kutatóként 1999 óta publikálok. Egyik fő kutatási területem Nyíregyháza emlékjeleinek, szobrainak és emléktábláinak története. E témában 2003-ban összegeztem először a kutatási eredményeim, ekkor jelent meg a „Beszél a márvány” Nyíregyháza emlékjeleinek története című kötetem, amelyben 416 emlékjelet mutattam be. Öt évvel később ugyanezzel a címmel jelentettem meg a kötet javított, bővített és átdolgozott kiadását. 2013. október 4-től a hetente megjelenő Nyíregyházi Napló hasábjain egy várostörténeti sorozatot publikálok „Amiről az utcák mesélnek…” címmel.

Ipolyi Arnold szavaival vallom, hogy „az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti”. Tanárként és a helytörténet kutatójaként az a célom, hogy ezek az emlékek a felszínre kerüljenek, megmaradjanak, és minél többen megismerjék azokat.

Kapcsolat:

e-mail: emlekjelek@gmail.com

Honlapjaim:

Szobrok, emléktáblák és egyéb emlékjelek

https://www.facebook.com/emlekjelek

Nyíregyháza szobrai

Minden, ami cserkészet

Cserkész emlékjelek

emlekhelyek emlekjelek logo 2B

  

 

 sztIstvan2

Szent István szobra
Nyíregyházi Főiskola