// AdSense kód

1956-os emlékjelek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

1956 os emlékjelek

A kötet 2017-ben jelent meg az 1956-os Emlékbizottság és
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzatának támogatásával.

A kötetet az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából meghirdetett pályázat keretében készítettem el. A kiadvány a megye településein található 1956-os emlékjelek leltára. Az első szabad, 1989-es megemlékezéstől a kézirat lezárásáig (2017. június 15.) szinte minden évben állítottak valamilyen típusú emlékjelet megyénkben az 1956-os forradalomnak. Ennek köszönhetően a 228 településből 71-ben található emlékjel. (Apagy és Nyírlövő a kötet lezárását követően készítette el emlékjelét, így az 1956-os emlékekkel rendelkező településeink száma: 73). Összesen 122 darabot lepleztek le, azonban az idők folyamán ebből öt darab megsemmisült, ill. egyet lecseréltek.
A 60. évfordulóra létrehozott Emlékbizottság támogatásának köszönhetően megyénkben összesen 27 településen emeltek új emlékjelet, alakítottak ki "Büszkeségpontot", ill. újították fel a már meglévőt. A kötet ezeket az emlékjeleket mutatja be.
Az emlékalbum előszavát Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke írta. Ezt követően 1956 emlékezete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében címmel, egy rövid tanulmányban foglalom össze az emlékjelek állításának történetét. Ezt követően településenként haladva mutatom be az egyes emlékjeleket: írok az állítás körülményeiről, jelzem a felhasznált irodalmat. Az emlékjeleket fotókkal is bemutatom. A kötet végén egy életrajzi adattár található az emlékjeleken található személyekről.

Bakta

A kötet végén köszönetemet fejeztem ki mindazoknak, akik a könyv megszületését adatszolgáltatással, fotók küldésével segítették. A segítségüket e helyen is köszönöm:

Bisteiné Tóth Enikő (Kállósemjén), Bobikné Sándor Erzsébet (Bököny), Bodnár Róbert (Tuzsér),
Czirják István (Magy),
Fehér János (Oros), Felhős Szabolcs (Vásárosnamény), dr. Gyirán Zoltán (Biri),
Ignéczi Attila (Kemecse), Kelemen Róbert (Cégénydányád),
dr. Kiss Kálmán (Nagyar),
Kozmáné Kasza Veronika (Dombrád), Dr. Molnár-Dankó Emese (Tiszalök), Nagy László Károly (Nyírtelek),
Nick Ferenc (Aranyosapáti), Nyitrai Levente (Kocsord),
Oláhné Nagy Ágnes (Tiszadob), Pálinkás György (Beregdaróc), Pénzes Ottó (Mátészalka),
Rozinka Mihály (Ajak), Szabó Sándor (Nyírgyulaj), Szántó Zoltán (Dombrád),
Szatlóczkyné Alexa Edina (Nyírcsaholy), Szép Szabolcs Attila (Nyírvasvári),
Szilágyi Marianna (Cégénydányád),
Szűcs Róbert (Szatmári Szellemiség Háza), Tóth Barbara (Szabolcsbáka), Trefán Gábor (Ömböly).

(Kötetbemutató)