// AdSense kód

Egy sgraffito rejtélyei

2013. július 25-én lefotóztam Székesfehérváron a következő alkotást. (A sgraffito a Rákóczi u. 34. sz. alatti épület falán található.)

01. szekesfehervar rakoczi utca

Rákóczi utca

Az alkotáson található szignóról nekem egyből Márton Lajos grafikus jutott eszembe, akinek sok cserkész témájú alkotását ismerem és azokon is hasonló szignó fedezhető fel. Kicsit utánanéztem, hogy az alkotóról mi található az irodalmakban? Demeter Zsófia-Gelencsér Ferenc: Székesfehérvár anno… Pillanatképek egy város életéből (Székesfehérvár, 1990.) című kötete hoz egy archív fotót az épületről.

02. szekesfehervar aggintezet

Az itt közölt felirat alapján a sgraffito alkotója: Márton Jakab.

Azonban a Zsidó kultúrtörténeti emlékek Fejér megyében című kötet (szerk. Lakat Erika. Székesfehérvár, 2004) tovább erősítette bizonytalanságomat. A kiállítási katalógus városhoz kötődő zsidó személyeket bemutató adattárának a Márton Jakabot bemutató szócikkében, az 51. oldalon ez olvasható: „Az 1931. évi gödöllői cserkész világtalálkozó alkalmából szintén népszerű cserkészképeslap-sorozatot festett.” Ebben a rövid mondatban két téves állítás is szerepel: 1. A gödöllői cserkész világtalálkozó nem 1931-ben, hanem 1933-ban volt. 2. A cserkész képeslap-sorozatot nem Márton Jakab, hanem Márton Lajos, a cserkészek népszerű Mártonkája készítette. Ez a két téves megállapítás azt bizonyítja, hogy a kötet szerkesztője összetévesztette Márton Jakabot Márton Lajossal. E tévesztés és a szignó alapján azonban nagy valószínűséggel állítható: a sgraffitót nem Márton Jakab, hanem Márton Lajos készítette. Bizonyságul álljon itt egy cserkészképeslapja.

03. marton lajos grafika

Márton Lajos cserkész képeslapja

04. szigno

A képeslap kinagyított szignója...

05. szigno 02

...ez pedig a kérdéses sgraffiton látható szignó.

Véleményem szerint egyértelműsíthető, hogy a két kép alkotója ugyanaz: Márton Lajos. Esetleg megerősíthetné állításom egy korabeli lap, amely tudósított az alkotás elkészültéről...