// AdSense kód

BERKESZ

Vay-kastély

Valójában a Rákóczi-szobrot mentem megkeresni 2012. augusztus 16-án Berkeszre, de ha már arra jártam megtekintettem és lefotóztam a Vay-kastélyt és parkját is. Ez a Szabolcs megyei, Közép-Nyírségben található kis település nem bővelkedik látnivalókban. A kastélyon kívül még az 1804-ben épült református templom méltó említésre, ezért is szomorú, hogy ilyen állapotban kell látni 2012 nyarán ezt a valaha szebb napokat látott kastélyt és parkját is. A XVI. század közepén már a Vay család a falu legnagyobb birtokosa, míg a XIX. század első felében a Vay család grófi ágának birtoka. 1839-ben mindössze 484 lakossal bírt és napjainkban is csak 900 körüli a lakosság száma. A kastélyt a XIX. század elején (egy forrás 1815-re szűkíti) Vay József, Szabolcs vármegyei alispán kezdte építtetni. Az építkezést fia, a grófi rangra emelt Ábrahám fejezte be.

01. Berkesz Vay kastély

 A kastély az 1901-es állapot szerint a Borovszky-féle vármegyei monográfiában.
(A kép forrása)

"A kastély kiváló ízléssel van berendezve és a benne található régi bútorok, festmények, fegyverek, régiségek, szőnyegek stb., nagy értéket képviselnek. A kastély mögött nagy terjedelmü park terül el, amely szépségre nézve párját ritkítja. Itt van egy külön épületben elhelyezve a Vay család híres és gazdag levéltára, melyben számos rendkívül becses oklevelet őriznek. A parkban van a Vay család sírboltja, gyönyörü helyen, árnyas ligetben, melynek közelében szép fekvésü tó terül el." (Forrás)

1944-ben a kastély jelentős műgyűjteménye (bútorok, fegyverek, festmények, szőnyegek stb.) elpusztult. A családi levéltár megmenekített darabjai a Tisza-melléki református egyház levéltárába kerültek. 1945 után új élet kezdődött a kastély életében. A Vay család helyett az állam lett a tulajdonos, amely 1954-től állami gondozottak gyermekotthonát alakította ki a területen. Gyerekzsivaj töltötte be a termeket és a parkot egészen 1999-ig. Ekkor a megyei közgyűlés a gyermekotthon megszüntetéséről döntött.

A 4 ezer négyzetméter alapterületű kastély és a hozzá tartozó 8 hektáros park továbbra is megyei tulajdonban van. Csak remélni tudom, hogy a kastély nem lesz végleg az enyészeté és akad végre egy komoly vevő, aki fantáziát lát az épületben és a hozzá tartozó parkban.

02. Berkesz Vay kastely fobejarat

Itt volt régen a kastélyhoz vezető főbejárat. Ma csak engedéllyel lehet bejutni, amit a szakmai igazgatóságtól lehet kérni.
(E bejárattól jobbra kell tovább menni, majd az udvaron található egyik épületben működik az iroda.)

03. Berkesz vay kastely foepulet elotti park

Közvetlenül ez látható a bejárat mögül: a park burjánzó növényzettel.

04. Berkesz Vay kastely foepulet

A kastély főépülete manzárdtetős, az erkély alatt nyolc ionoszlop. Klasszicista stílusú.

05. berkesz vay kastely foepulet oldalrol

Betört üvegablakok és omladozó vakolat.

06. Berkesz vay kastely foepulet oldalrol 02

Ugyanez az épületrész a másik oldalról.

07. Berkesz vay kastely toldalekszarny

A toldalékszárnyak középpontjában íves záródású kocsialáhajtók és átjárók kötik össze az utcai és a kert felőli részeket.

08. Berkesz vay kastely toldalekszarny 0209. Berkesz vay kastely toldalekszarny 0310. Berkesz vay kastely foepulet hatulrol

A főépület hátulról, a kert felől szemlélve.

11. Berkesz vay kastely foepulet hatso bejarat

A hátsó bejárat közelebbről.

12. Berkesz vay kastely hatulrol

A kastély oldalszárnya és főépülete hátulról szemlélve.

13. Berkesz vay kastely parkja

Az egykori nagy kiterjedésű angolparkban ma sima levelű páfrányfenyők,
óriási platán-, tölgy- és magas kőrisfapéldányok, fenyők emlékeztetnek a múltra.

14. Berkesz vay kastely kapolna

A kastély egykori kápolnája.

15. Berkesz vay kastely kapolna 02

Az imádság helye egy időben működött klubszobaként is, ma tárolásra használják.

16. Berkesz vay kastely kapolna emlektabla

A kápolna bejárata fölötti latin nyelvű emléktábla felirata nehezen betűzhető.

A kastély belsejének fotózására nem kértem engedélyt, de gondolom, belülről is szomorú látvány fogadott volna, az elhagyatottság, a pusztulás képei...

Hogy teljes legyen a berkeszi panoráma, közreadom az 1804-ben épült református templomról készült fotót is.

17. Berkesz reformatus templom