// AdSense kód

Buj

(A Nagyhalász-Ibrány útinapló folytatása.) Az ibrányi turulos emlékműtől alig negyed óra alatt sikerült áttekernem egy csendes útszakaszon Herminatanyára, ahol a vasútállomos gyászlobogós épülete fogadott. A bölcs (?) döntéshozók 2009. december 13-tól szűntették meg ezen a vonalon a személyforgalmat, így azóta üres ez a vasútállomás is.

01. Herminatanya

Herminatanya - vasútállomás (üzemen kívül)

02. Nyírvidék Kisvasút emléktáblája

Amikor még volt mire emlékezni...
A 100 éves Nyírvidéki kisvasút emléktáblája 2005-ből


Buj első házainál egy ipartörténeti emlékre lettem figyelmes. Első látásra csak egy érdekességnek tűnt, lévén nem vagyok a kutak szakértője, most viszont egy kis netes kutakodás után örömmel töltött el, hogy lefotóztam, mert az alábbi infókkal gazdagíthattam tudásom. De előbb a kútról két fotó:

03. Moór kút

04. Moór kút

Moór-kút

A kút felirata alapján kiderült, hogy a szívó-nyomó kút a gödöllői iparos Moór János (1897-1981) találmánya. (Gödöllői emléktáblájáról és felújított kútjáról itt látható fotó.)

E kutas élmény után egy pillantást vetettem a községházára, majd körbefotóztam Kossuth Lajos szobrát.

05. Buj Községháza

Községháza

06. Buj Kossuth szobor

Horvai János: Kossuth Lajos (1926)

A szobor talapzatán lévő feliratok alapján a következő szoborállítási történet rekonstruálható. Az eredeti szobrot Beck Sámuel ajándékozta szülőközségének 1909-ben. Ádámfy József A világ Kossuth szobrai könyvéből kiderül, hogy azt a szobrot Vaszary László készítette. 1919-ben a következő epigrammát vésték a talapzatra:

07. Buj Kossuth szobor talapzata

1926-ban új szobor, a jelenleg is látható került az üres talapzatra. Ezt a Horvai János által készített alkotást gróf Csáky Károly honvédelmi miniszter, a gávai kerület képviselője adományozta a községnek. Íme a szobor közelebbről:

08. Buj Kossuth szobor

Egy kis kitérővel megtekintettem a görög katolikus templomot, amely éppen -egy tábla tanúsága szerint- uniós forrásból szépült.

09. Buj Görög katolikus templom

Görög katolikus templom

Ezután kerestem meg a község általános iskoláját, ahol utam másik fő céljára találtam. Az épületben szerettem volna engedélyt kérni, hogy lefotózhassam a névadó emléktábláját, de nem találtam olyan személyt, akitől ezt megtehettem volna. Így utólagosan is köszönöm, hogy lefotózhattam II. Rákóczi Ferenc emléktábláját.

10. Buj Általános Iskola

11. Buj Rákóczi emléktábla

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a névadó emléktáblája

Az emléktábla alatti lapocskáról kiderül, hogy az emléktáblát Toma László képviselő készíttette 2002 novemberében. Arról sajnos nem szól az írás, hogy ki az alkotója a bronz domborműnek.

Egy gyors kitérő után még lencsevégre kaptam a római katolikus templomot és a község világháborús emlékművét.

12. Buj Római katolikus templom

A templom előtti emlékoszlopon a tiszaberceli római katolikus papok névsora olvasható, akik közül említésre méltó Szőgyéni Jenő, aki templomot és iskolát építtetett.

13. Buj Világháborús emlékmű

A világháborús emlékművet a község szülötte, Nagy Sándor szobrászművész készítette 1989-ben.

14. Buj Emlékoszlop

Az emlékoszlopot az Országépítő Alapítvány emelte 2000-ben.

15. Buji gólya

A világháborús emlékmű közelében egy gólyacsaládnak volt a fészke.
Ezzel a képpel búcsúztam a településtől. Egy állomása volt még a napnak: Kótaj.

My Element