// AdSense kód

2008

A "Beszél a márvány" című kötetem kéziratát 2008. április 30-án zártam le. Ezen az oldalon az ezt követően felállított, leleplezett emlékjeleket mutatom be időrendi sorrendben.

A nyírvidéki kisvasút emléktáblája

01. atrako2008

Rövid hír a Kelet-Magyarországban: "Leleplezték. Emléktáblát avattak a kisvasút napján." E két mondat fölött Balázs Attila fotója látható. (KM, 2008. szept. 16. 7. o.) Jelentem, a tábla tényleg ott van, a 2004-ben leleplezett Baross Gábor emléktáblája mellett, lefotóztam.
Az 1905-ös évszám megfejtésében segítségül hívom a "Kisvonattal Nyíregyházától Dombrádig" című alkalmi kiadványt, amely a kisvasúti pálya építésének 100. évfordulójára jelent meg Szemerey Ádám pályavasúti mérnök tollából. A szép kiállítású kötetből kiderül, hogy már "az 1880-as évek végén érezték először a Tisza-ártéri gazdák, hogy birtokaiknak jelentős fejlődést hozna egy vasúti kapcsolat Nyíregyházával". Többszöri nekifutás után 1902-ben gyorsultak fel az események, hogy majd a szükséges engedélyek beszerzését követően 1905 tavaszán elkezdődjenek az építkezések. Ugyanezen év októberében megalakult a Nyíregyháza-vidéki Kisvasutak Rt., majd 1905. december 21-én megindult a menetrend szerinti teherszállítás a Nyíregyháza és Dombrád közötti szakaszon. Ennek az emlékére avatták fel tehát az emléktáblát.
Örvendetes esemény és a hagyományápolás szép formája, hogy a Nyírvidéki-Rétközi Kisvasúti és Turisztikai Társulás karöltve a Pályavasúti Üzletág Forgalmi Csomóponttal évek óta minden ősszel megrendezi a Nyírvidéki Kisvasút Napja című rendezvényét. Teszik ezt a Nyírvidéki kisvasút megmentése érdekében, a vasúti emlékek ápolásával és a kulturális értékek gyűjtésével.

(Ajánlom)

A Kölcsey Ferenc Gimnázium emléktáblája

02. kölcsey gimi

1958-ban hozták létre az Állami Kölcsey Ferenc Leánygimnáziumot. E gimnázium elődje az 1928-ban létesített Kálvineum Tanítóképző Intézet, amely a tanítóképzés átszervezésével az 1954/55. tanévtől fokozatosan leánygimnáziummá alakult át, első igazgatója Porzsolt István volt. 1959-ben a gimnáziumot a Bethlen Gábor utcai épületből átköltöztették a ma is használt, Széchenyi utcai épületbe, amely addig az Állami Fiú Tanítóképző Intézet iskolájának és internátusának adott helyet. 1964-től a leánygimnázium koedukált intézmény lett.
Az emléktáblát a névfelvétel 50 éves jubileuma alkalmából helyezték el a gimnázium épületének falán.

Tóth Sándor: Alma

03. Alma

Az alkotás ötlete még 2000-ben felmerült, amikor a szobrászművész egy pályázatra benyújtotta alkotásának tervét. A pályázat nem volt eredményes, de az alkotás gipszmintája elkészült. 2003-ban volt szerencsém a szobrászművész nyíregyházi műtermében megszemlélni. 2008-ra végre elérkezett a felállítás pillanata is. Eredetileg Tóth Sándor egy másik helyre álmodta meg alkotását, s valóban, a Városi Galéria közelében, egy sokkal intimebb helyen talán jobban érvényesült volna. Az Alma most egy hatalmas bevásárlóközpont árnyékában kénytelen "érlelődni". (Ahogy a bevásárlóközpontnak, úgy ennek az alkotásnak is sok az ellenzője a városban. Jómagam csak a hely kiválasztását nem tartom szerencsésnek.) Egy téli napon, 2008. december 15-én leplezték le.

04. Tóth Sándor05. Alma

A képek 2008 őszén készültek Tóth Sándor szobrászművész műtermében.