// AdSense kód

2010

Jelfa Dandos Gyula emlékére

01. Jelfa02. Jelfa

Az 1956-os diákvezér emlékére készített jelfa Schmidt Sándor népi iparművész alkotása.
2010. február 26-án leplezték le az Északi temetőben.
A műalkotást Csabai Lászlóné Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere
és Balogh Artúr a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke leplezte le.

Zenthe Ferenc emléktáblája

03. Zenthe Ferenc

2010. április 24-e óta tábla őrzi a Nemzet Színészének emlékét a Szent Imre Katolikus Gimnázium épületének falán. A Szent Imre Baráti Kör kezdeményezésére elhelyezett emléktábla azt hirdeti, hogy a színészóriás 1931 és 1939 között az iskola szellemi jogelődje, a Királyi Katolikus Gimnázium diákja volt. Zenthe Ferenc tagja volt a gimnázium 285. sz. Szent László cserkészcsapatának is.
Az avatóünnepségen beszédet mondott Megyesi Mária igazgató, majd ifjabb Zenthe Ferenccel, a feledhetetlen színész fiával leleplezték az emléktáblát.

Dr. Bodrog Miklós emléktáblája

04. Bodrog Miklós

Dr. Bodrog Miklós emléktábláját 2010. május 19-én leplezték le az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium épületének falán. A leleplezési ünnepségen emlékező beszédet mondott dr. Fabiny Tamás püspök, Urgin Aranka irodalmi főszerkesztő, dr. Bodrog Miklós özvegye és dr. Bánszki István, a Bessenyei Társaság elnöke.

A rétisas visszahelyezése a Nyírvízpalota kupolájára

05. Nyírvízpalota rétisas

2010. június 2-án a rétisas "visszaszállt" a Nyírvízpalota tetejére. Az épületfelújítás részeként újra látható a Nyírvízpalota kupoláján az épület emblematikus állata, a rétisas. A Nyírvízszabályozó Társulat címerének állatát az 1950-es években távolították el az épületről ideológiai okokból, hiszen azt turulnak hitték. (Megjegyzem, hogy sokan még ma is tényleg annak tartják a leszedett állatot.) A visszakerült épületdísz Lengyel Tibor munkája. Az alumíniumból készült, több mint két méter magas és kb. 400 kg-os alkotást a nyíregyházi tűzoltók segítségével helyezték el az épület kupoláján. (Képgaléria)

Trianoni emléktábla

06. trianoni

Magyarország Országgyűlése 2010. május 31-én elfogadott törvényével a trianoni békediktátum napját, június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Ebből az alkalomból 2010. június 4-én a megyeháza épületén (ideiglenesnek szánt) emléktáblát lepleztek le a trianoni béke 90. évfordulója alkalmából.

Kapuszobor

07. Nyíregyháza kapuszobor

Az alkotás a Magyar Univerzitás Program keretében a főiskola felújítási, építészeti beruházásaihoz kapcsolódva jött létre. A Kortárs Művészeti Zsűri a nyilvános pályázatra beérkezett tervek közül Sallai Géza szobrászművész pályaművét ítélte megvalósításra méltónak. Az alkotást 2010. szeptember 4-én adták át a nagyközönségnek. Az alkotás szimbolikusan a starthelyzetet, a főiskolások útnak indulását is kifejezi. (Ajánló)

Bányász Jánosné emléktáblája

08. Bányász Jánosné

Bányász Jánosné emléktábláját 2010. október 1-én leplezték le
a Göllesz Viktor Általános Iskola falán.
Az egykori országgyűlési képviselő életét Csabai Lászlóné idézte fel.

Toma András emléktáblája

09. Toma András

Toma András, az utolsó magyar hadifogoly emléktábláját 2010. november 16-án leplezték le a Virág u. 27. sz. épület falán. Az emlékjelet civil kezdeményezésre abból az alkalomból leplezték le, hogy Toma András 10 éve tért haza abból az oroszországi pszichiátriai intézetből, ahol csaknem 53 évet töltött. (Ajánlom)

Kmety György emléktáblája

10. Kmety György

Kmety György emléktábláját a Nyíri Honvéd Egyesület kezdeményezésére
2010. november 24-én leplezték le az Evangélikus Elemi Iskola épületének falán.

Sebestyén Sándor: Jövő c. ivókút

11. Sebestyén Sándor Jövő című ivókút

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése 2008-ban határozta el, hogy támogatja Sebestyén Sándor ivókútjának a megvalósítását. Sajnálatos módon azonban a művész már nem érhette meg alkotásának leleplezését, így azt a tanára, Tóth Sándor szobrászművész fejezte be a művész eredeti elképzelései alapján és készítette elő a bronzöntésre. Az ivókutat 2010. december 17-én leplezték le. Talán minden városlakó örömére!
(Ajánlom)

12. Sebestyen Sándor

Sebestyén Sándor
(forrás)