// AdSense kód

2012

Gróf Esterházy János emléktáblája

01. Nyiregyhaza Esterhazy Janos emlektabla

Az emléktáblát a Trianon Társaság és a Rákóczi Szövetség nyíregyházi városi szervezetei az 55 évvel ezelőtt elhunyt felvidéki politikus emlékére állították 2012. május 19-én. A dombormű alkotója Balogh Géza szobrászművész. A táblát a városháza Bethlen G. utca felőli oldalán helyezték el. A meghívón a következő idézetet lehetett olvasni gróf Esterházy Jánostól: "...Tettre készen, férfias elszántsággal, bátran, erős hittel és kiapadhatatlan reménységgel kell megtennünk azokat a kapavágásokat, amelyekkel a jövő felé vezető utunkat megalapozzuk."

Samassa József tér

02. Nyiregyhaza Samassa Jozsef ter

A templomépítő egri érsek halálának 100. évfordulója alkalmából egy teret (a megyei könyvtár és a plébánia által határolt területet) neveztek el a társszékesegyház közelében. Az emléktáblát 2012. augusztus 20-án leplezték le a Magyarok Nagyasszonya Plébánia épületének falán.
(Ajánlom)

A Júlia Gyógyfürdő emléktáblája

Julia Gyogyfurdo

A 100 éves Kossuth-szobor emléktáblája

03. Nyiregyhaza 100 eves a Kossuth szobor

04. Nyiregyhaza 100 eves Kossuth szobor

2012. szeptember 29-én, a Kossuth Lajos szobor leleplezésének 100. évfordulója alkalmából egy ünnepségsorozatot szervezett a város önkormányzata. Ennek keretében leplezte le Dr. Kovács Ferenc polgármester a szobor talapzatán elhelyezett emléktáblát. (Képgaléria)

A Vay Ádám Laktanya emléktáblája

Vay Ádám Laktanya emléktáblája

Az 1952-ben létesített Vorosilov, majd Vay Ádám Laktanya és a benne szolgáló katonák emlékére állított emléktáblát 2012. október 26-án leplezték le.

 Szikora Tamás emléktáblája

05. Nyiregyhaza Szikora Tamas emlektabla

Szikora Tamás Munkácsy Mihály-díjas és Érdemes művész tiszteletére egykori tanárai és osztálytársai helyeztek el emléktáblát volt iskolája, a Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola épületének (Vasvári P. u. 16.) falán, 2012. november 24-én.

A Kállay-ház emléktáblája

06. Nyiregyhaza Kallay haz emlektabla

Kállay Miklós egykori miniszterelnök születésének a 125. évfordulója alkalmából, 2012. december 13-án Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata emléktáblát állított a Kállay család egykori kúriájának falára (Bessenyei tér). A tábláról kiderül, hogy a házat Dr. Kállay Rudolf építtette 1906 körül. Ebben a házban lakott családjával dr. Kállay Miklós Szabolcs vármegye egykori főispánja, Magyarország miniszterelnöke (1942-44 között). Az emléktáblát dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter leplezte le.