// AdSense kód

2015

Dr. Domján Elek emléktáblája

Nyiregyhaza domjan elek emlektabla

Dr. Domján Elek evangélikus püspök emléktábláját 2015. január 25-én leplezték le a Luther-ház falán.
(Ajánló)

Lengyel Tibor: A Samassa-templom - Térplasztika

06. Samassa templom

A Magyarok Nagyasszonya Plébánia, a nyíregyházi önkormányzat és civil szervezetek összefogásával, illetve Bak Tibor támogatásával Lengyel Tibor szobrászmûvész elkészítette a társszékesegyház bronz makettjét. Az alkotás díszíti a belvárost és segíti a látássérültek tájékozódását, hiszen jól tapintható, és Braille írással tájékoztató szöveget is olvashatnak rajta a vakok és gyengén látók. Az alkotást 2015. április 15-én lepleztek le a templom elôtt. (Ajánló)

Örmény kőkereszt

Kopt kereszt

Az emlékmű az 1915-ben kezdődött örmény népirtásra emlékeztet. Az örökösföldi görögkatolikus templom kertjében állították fel 2015. április 26-án.

Benedek Ákos: Tukán

tukán

A bronzból készült tukánt 2015. május 29-én leplezték le a Nyíregyházi Állatpark Viktória-házán.

Dr. Pregun Márta emléktáblája

02. Nyíregyháza Pregun Márta emléktábla

Dr. Pregun Márta tiszteletben álló fogorvos volt. Az emléktáblát halálának egyéves évfordulója alkalmából helyezték el a jósavárosi görög katolikus templomban, 2015. június 6-án.

Emléktábla a Törvényszék épületében

Törvényszék w

Az emléktáblát 2015. július 12-én leplezték le a Nyíregyházi Törvényszék előcsarnokában.

 Czuczor Gergely emléktábla

03. Nyíregyháza Czuczor Gergely emléktábla

Az emléktáblát 2015. szeptember 12-én helyezték el a nyíregyházi mentőállomás falán. Az emléktábla állításának apropóját az adta, hogy az önkormányzat a Zalka Máté utca nevét a bencés szerzetes és nyelvész nevére változtatta. Helyi vonatkozás, hogy a felvidéki áttelepítések során számos Czuczor nevű magyar családot is lakóhelyük elhagyására kényszerítettek, akik a Nyírségben találtak új otthonra.

A Benczúrok emléktáblája

04. Nyíregyháza Benczúrok emléktábla

Benczúr Miklós 1848/49-es honvéd őrnagy, ügyvéd, országgyűlési képviselő, Benczúr János ügyvéd, bölcselő és Benczúr Zsuzsanna tanító, író közös emléktábláját
2015. október 6-án leplezték le a Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola épületének falán.

Tarnai Ottó emléktáblája

05. Nyíregyháza Tarnai Ottó emléktábla

Az alapításának 60. évfordulóját ünneplő Bárczi Gusztáv Általános Iskola egykori igazgatójának, Tarnai Ottónak állított emléktáblát a Szarvas utcai iskolaépületben 2015. október 21-én.

Berecz András emléktáblája

06. Nyíregyháza Berecz András emléktábla

Nagy Lajos Imre szobrászművész kezdeményezésére és plakettjével Berecz András festőművésznek állítottak emléktáblát a Luther u. 16. sz. alatti ház falán 2015. november 30-án.

 A Székely Hadosztály emléktáblája

07. Nyíregyháza Székely hadosztály emléktábla

2015. december 12-én a Székely Hadosztály hősei előtt egy emléktábla leleplezésével tisztelegtek. A hadosztály jelvényét Balogh Géza szobrászművész készítette el a megyeháza falára elhelyezett táblára,
amelyen rovásírással olvasható az emlékjel üzenete: „A székely hősök halhatatlanok…”