// AdSense kód

RÁKÓCZI NYOMÁBAN 3.

Kiskőrös-Kiskunhalas-Nagykőrös-Abony-Jászkisér

A városvédő találkozó második napjának (2012. július 6.) délelőttjén a programtól eltérő kis kitérőt tettünk: elutaztunk Kiskőrösre és Kiskunhalasra. Kiskőrösön a fő célpont Rákóczi mellszobrának a lefotózása volt, ami sikeresen meg is történt.

01. kiskoros rakoczi szobor

Máté István: II. Rákóczi Ferenc (2003)

02. kiskoros rakoczi szobor

A szobrot a fejedelem 1704. június 29-től július 1-ig tartó kiskőrösi táborozása emlékére állították.

Kiskőrös után Kiskunhalasra utaztunk tovább. Nagyon kíváncsi voltam Rákóczi mellszobrára, mert a gyanúm szerint a szobrászművész ugyanezt az alkotását készítette el a Szabolcs megyei Berkesz község számára is. A gyanúm beigazolódott:

03. kiskunhalas rakoczi szobor

Andreas Papachristos szobra Kiskunhalason...

04. berkesz rakoczi szobor

...és Berkeszen.

A hasonlóság nyilvánvaló. A szobor fotózása közben találkoztam a Rákócziról elnevezett szakközépiskola igazgató helyettesével, akivel röviden eszmét cseréltünk a szoborról, majd megemlítette, hogy emléktábla állítását tervezik a halasi csata emlékezetére. Az útbaigazítása alapján megtaláltuk következő célpontunkat, a Búsuló kuruc szobrát.

12. kiskunhalas busulo kuruc

Damkó József: Búsuló kuruc (1904)

05. kiskunhalas busulo kuruc emlektabla 01 06. kiskunhalas busulo kuruc emlektabla 02

A szobor emléktáblái

A szobor megtekintése után megkerestük a városi könyvtárat, ahol -hála a helyismereti könyvtáros segítségének- dokumentumokat kaptam és másolhattam az emlékműről és a halasi csatáról is. A délután folyamán már a városvédők találkozójának előadásait hallgattuk. Másnap, július 7-én, még a találkozó keretében kirándulást tettünk Tiszaalpárra, Kiskunfélegyházára és Bugacpusztára. (Beszámolóm a találkozóról)
Késő délután indultunk haza Miskolc irányába, ahol a fiúk voltak a nagyszülőknél. A visszaúton elsőként Nagykőrösön álltunk meg. A Kecskeméti út 39-41. sz. ház falára két emléktáblát is elhelyeztek.

07. nagykoros rakoczi emlektabla 1

Az 1976-ban lelepzett emléktáblán egy Rákóczitól vett idézet olvasható:
"Minden cselekedetem célja kizárólag a szabadság szeretete volt.
Az a vágy vezérelt, hogy hazámat az idegen járom alól felszabadítsam."

08. nagykoros rakoczi dombormu

Molnár Elek: II. Rákóczi Ferenc (1960)

Nagykőrösön még megkerestük Rákóczi fáját is. A környék legidősebb és legvastagabb törzsű fáját csak több megkérdezés után találtuk meg az Örkényre vezető földút melletti erdőben.

09. nagykoros rakoczi faja

A fát egy fakerítéssel vedték körül. Mellette jól látható az oldaláról letört, száradó ág.

Abonyban a Városkapu melletti területen található a Millenniumi szoborpark, ahol Blaskó Sándor történelmünket idéző fakompozíciói láthatók.

10. abony rakoczi kompozicio

Blaskó Sándor: II. Rákóczi Ferenc (2004)
(A Köztérkép képeivel összehasonlítva észrevehető, hogy az alkotáson a színek már alaposan megkoptak.)

A településről ajánlom még megtekintésre az első világháborús emlékművét.
Jászkiséren egy olyan Rákóczi-szobrot fotóztam, amely azon szobrok számát gyarapította, amely a színesfémtolvajok érdeklődését is felkeltette. Szerencsére azonban megkerült és éke a Művelődési Ház előtti parknak!

11. jaszkiser rakoczi szobor

Szanics Mihály: II. Rákóczi Ferenc (2003)

Jászkiséren ért véget ez a több napos, több helyszínt is érintő utazásunk, amelynek az eredménye több kuruc emlékjel megkeresése és lefotózása volt.